24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTunisia validează pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni teroriste

Tunisia validează pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni teroriste

(Foto: euphrates.org)
(Foto: euphrates.org)

Parlamentul tunisian a adoptat ieri o serie de articole ale noii legi antiteroriste, care prevede sancțiuni ce pot merge până la pedeapsa cu moartea, informează Agerpres.ro. Deputații tunisieni au examinat începând de miercuri 33 din cele 139 de articole ale acestui proiect de lege, iar trei dintre ele – care prevăd pedeapsa capitală – au fost adoptate, în pofida criticilor organizațiilor neguvernamentale și a unui moratoriu privind execuțiile, relatează AFP. Potrivit articolului 26 din acest text așteptat luni de zile în contextul unor atacuri sângeroase revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), „este pedepsit cu moartea oricine comite o crimă cu bună știință împotriva unei persoane care beneficiază de protecție internațională”.

Articolul 27 prevede aceeași pedeapsă în caz de luare de ostatici sau sechestrare soldate cu victime. Articolul 28 prevede pedeapsa cu moartea „pentru oricine comite deliberat, în cadrul unei crime teroriste, o infracțiune de viol”. Parlamentarii au adoptat aceste articole în pofida apelurilor apărătorilor drepturilor omului și ale ONG-urilor, între care Amnesty International și Human Rights Watch, la abolirea pedepsei cu moartea în Tunisia.

Sana Mersni, deputată a partidului islamist Ennahda, care în calitate de raportor a rezumat dezbaterea pe această problemă, a notat miercuri că opozanții pedepsei capitale au criticat caracterul non-disuasiv pentru „teroriști care caută să moară pentru a ajunge în rai”.

Proiectul legii antiteroriste, ce urmează să fie adoptat astăzi, este menit să înlocuiască o lege din 2003, adoptată în timpul dictaturii lui Zine El Abidine Ben Ali și larg utilizată, potrivit apărătorilor drepturilor omului, pentru a reprima opoziția, în special partidul Ennahda, interzis în acea perioadă.

Tunisia a procedat 135 de execuții după proclamarea independenței țării (1956), dintre care 129 în timpul regimului președintelui Habib Bourguiba. Nicio execuție nu a mai avut loc din 1991 în Tunisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS