12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsărescu: Noul Cod Fiscal este inaplicabil

Isărescu: Noul Cod Fiscal este inaplicabil

Codul Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea reducerile de taxe şi impozite asupra Produsului Intern Brut, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciind decizia preşedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia în Parlament, potrivit Mediafax.
„Există câmp de negociere, de aceea cred că trimiterea în Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru înţelept. Este dreptul preşedintelui să facă acest lucru. Important e că instituţiile statului reacţionează, chiar dacă el a fost aprobat cu 100%. Este o măsură înţeleaptă decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul hotărăşte, nu BNR sau Consiliul Fiscal”, a spus Isărescu, în cadrul unui eveniment organizat la sediul BNR.
Mugur Isărescu susţine că impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) dacă noul Cod Fiscal ar fi aprobat în forma actuală, fără a lua în considerare majorarea salarială din sectorul public, care ar mai adăuga 1,3% la deficit.
Potrivit lui Isărescu, România nu are capacitatea necesară de a face faţă unei creşteri economice de 6-8%. El a criticat decizia autorităţilor de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal, care au anunţat că noul Cod Fiscal este inaplicabil.

Isărescu susţine că Guvernul nu trebuie să repete pentru a doua oară greşeala de a pune presiune pe Bugetul de Stat, aşa cum s-a întâmplat în 2005 şi 2008.

„Politica fiscal bugetară trebuie să fie anticiclică, pentru că în chestiunea asta se ia carnetul. În esenţă, economia are cicluri naturale. Introducerea cotei unice în 2005 a fost o măsură prociclică, mai ales că s-a optat pentru 16% şi nu pe 19%, ceea ce a dus la crearea unui deficit structural, care a fost acoperit din intrările de capital. O altă politică prociclică a fost cea din 2008, când s-au majorat salariile şi pensiile. Nu trebuie să recidivăm şi a treia oară în 2016”, a spus el.

O deviere de 0,1-0,2% din deficitul bugetar prognozat ar avea efecte severe peste mai mulţi ani, susţine Isărescu.
Guvernatorul susţine că mulţi dintre analiştii economici nu înţeleg cum funcţionează economia românească şi nici ce ar însemna aplicarea Codului Fiscal în forma actuală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS