21.7 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape 600 de hectare, mistuite de flăcări

Aproape 600 de hectare, mistuite de flăcări

Statistica incendiilor arată că, anual, odată cu apariţia temperaturilor caniculare, creşte şi numărul de incendii, în special în zona forestieră şi de agrement. În vederea evitării acestor categorii de incendii, Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva face apel către toți cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și simț civic în privința respectării normelor legale privind prevenirea și stingerea incendiilor. Cetăţenii trebuie să înţeleagă faptul că aceste incendii pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul înconjurător și că situaţiile de acest gen pot genera adevărate tragedii.

Ca în fiecare an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva stabilește și aplică o serie de măsuri care au rolul de a preveni declanșarea incendiilor în fondul forestier, și anume:
– organizează intervenţii pentru stingerea incendiilor la nivelul direcţiilor şi ocoalelor silvice prin precizarea concretă a forţelor şi mijloacelor care trebuie să intervină la stingere, a mijloacelor tehnice de alarmare şi de alertare a personalului silvic, serviciilor de urgenţă profesioniste şi voluntare şi a celorlalte forţe participante;
– stabilește un sistem eficient de observare, anunţare şi raportare a incendiilor produse în fondul forestier;
– personalul silvic execută, inclusiv la sfârşit de săptămână, patrulări în fondul forestier, asigurând practicabilitatea căilor de acces spre zonele cu vulnerabilitate mărită la incendiu, amplasează panouri cu interdicţii stabilite pentru protejarea pădurii, la intrarea pe drumurile forestiere şi traseele turistice, etc.

În astfel de situații, Romsilva colaborează eficient cu organele din cadrul MAI și al agențiilor teritoriale de protecție a mediului.

Cu toate eforturile depuse, în primul semestru al anului 2015, în fondul forestier administrat, pentru care se asigură servicii silvice pe bază de contracte de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, s-au produs 140 de incendii fiind afectată o suprafață totală de 583,2 hectare fond forestier. Valoarea estimativă a pagubelor rezultate din acțiunea incendiilor este de 1.163.697 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS