12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngela Merkel a cerut insistent deputaţilor germani să aprobe acordul privind acordarea unui nou ajutor Greciei

Angela Merkel a cerut insistent deputaţilor germani să aprobe acordul privind acordarea unui nou ajutor Greciei

Vineri, în deschiderea dezbaterilor Budestagului german, consacrate votului privind noul program de ajutorare a Greciei, Angela Merkel a lansat un serios avertisment privind gravele consecinţe pe care le-ar avea un vot negativ.
Recunoscând complexitatea dosarului grec, Angela Merkel i-a chemat pe deputaţii germani „la raţiune”, evocând riscul unui „haos” pe care l-ar antrena un vot negativ în Budestag privitor la redeschiderea negocierilor cu Grecia pentru a-i impune un al treilea program de relansare. Avantajele rezultatelor de luni (realizarea acordului creditorilor internaţionali cu Grecia), a subliniat „cu toată convingerea” Angela Merkel, depăşesc inconvenientele acordului deja votat de parlamentul grec. „Alternativa la acest acord nu ar fi o ieşire provizorie a Greciei din zona Euro …ci mai degrabă un haos previzibil”, a spus cancelarul german. „Ştiu, a subliniat ea, că mulţi dintre deputaţii germani au dubii, sunt neliniştiţi în legătură cu posibilele efecte ale acordului cu Grecia..dar nimeni nu le poate şterge cu mâna”. Era avizată încă înaintea dezbaterii din Bundestag că circa 50 din cei 311 deputaţi ai taberei sale conservatoare intenţionează să dea un vot negativ acordului de luni, pe motivul că angajează din nou fonduri germane. Fiind la curent cu acuzaţiile ce-i sunt aduse în Grecia şi alte state europene cum că domnia sa a fost cea care a „dictat” condiţiile dure ale acordului, Angela Merkel a adus un omagiu populaţiei elene lovite de sacrificiile ce-i sunt cerute, dar Germania – a adăugat ea – nu a fost şi nu va fi gata să „denatureze tratatele”, consimţind de pildă anularea unei părţi din datoriile elene, întrucât în acest mod tratatele „nu ar mai avea nici o valoare”. Ori, a atras atenţia Merkel, Europa, „o comunitate de responsabilităţi”, este şi o „comunitate a Dreptului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS