29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord asupra programului nuclear iranian

Acord asupra programului nuclear iranian

Un acord menit să pună capăt disputelor din jurul programului nuclear iranian a fost încheiat, la Viena, la capătul unor negocieri prelungite, între delegaţia Teheranului şi reprezentanţii Marilor Puteri, anume SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania.
Înţelegerea impune reducerea semnificativă a activităţilor nucleare civile ale republicii islamice și le va plasa, timp de mai mulți ani, sub un regim de inspecții stricte. În schimb, vor fi eliminate o serie de sancțiuni occidentale asupra economiei Iranului, suspectat în ultimii ani că se înarmează cu bomba atomică. „Avem acordul”, a declarat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, potrivit căreia discuţiile au fost încheiate.
Preşedintele american, Barack Obama, a salutat deznodământului. Potrivit liderului de la Casa Albă, înţelegerea va asigura o „lume mai sigură”.
Pe contul său de Twitter, președintele iranian Hassan Rohani a scris că acordul cu Marile Puteri deschide „noi orizonturi”, întrucât a fost rezolvată o criză „care nu era necesară”.

Iranul a refuzat să permită o anchetă a ONU asupra posibilelor aspecte militare ale fostelor sale activități nucleare, majoritatea dinainte de 2003, afirmând că informațiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, cele care au stat la baza investigației, au fost fabricate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS