17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele PE, Martin Schulz: Grecia va trebui să părăsească zona euro dacă măsurile creditorilor vor fi respinse

Preşedintele PE, Martin Schulz: Grecia va trebui să părăsească zona euro dacă măsurile creditorilor vor fi respinse

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a declarat astăzi că, în cazul în care elenii vor vota „NU” la referendumul de duminică, atunci aceștia vor avea nevoie de o nouă monedă, transmite EFE.
„Cele mai multe dintre cerinţele grecilor au fost acceptate”, a subliniat Schulz. „Acordul era posibil şi atunci n-ar mai fi existat referendum, grecii şi-ar fi primit banii şi s-ar fi putut merge pe calea însănătoşirii Greciei”, a adăugat preşedintele Parlamentului European. „Dacă ei (grecii) spun ‘NU’ la referendum, vor trebui să introducă o nouă monedă după referendum, pentru că euro nu va fi disponibil ca mijloc de plată’, a spus Schulz, potrivit Reuters. ‘Şi cine le va plăti salariile? Cum vor plăti pensiile?”, s-a întrebat el.

În declaraţiile făcute duminică postului de radio Deutschlandfunk, Schulz a spus că a rămas surprins de această atitudine „ideologică” potrivit căreia „100% din nimic este mai mult decât 1% din ceva şi cel care acceptă 1% din ceva este un trădător”.

În opinia sa, instituţiile creditoare – Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană (CE) – au făcut multe concesii Greciei. Schulz a adăugat că preşedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, a făcut mai multe concesii Greciei decât erau dispuşi să facă alţii din Eurogrup, şi trebuie spus acest lucru pentru a evita ca în Atena să se dea crezare mitului conform căruia ăştia (liderii europeni de la Bruxelles) n-au mişcat un deget.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS