7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul de la Atena ar putea demisiona dacă grecii votează „DA” la referendum

Guvernul de la Atena ar putea demisiona dacă grecii votează „DA” la referendum

Guvernul de la Atena ar putea demisiona dacă grecii vor vota la referendumul organizat duminică în favoarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali.
Anunțul a fost făcut de ministrul de finanțe Yanis Varoufakis, într-un interviu acordat aseară unui post de radio din Australia.  În schimb, printre creditorii statului elen domneşte scepticismul. Şefa FMI, Christine Lagarde crede că Grecia trebuie mai întâi întâi să-şi reformeze economia, dacă vrea să fie ajutată cu datoriile.
Yanis Varoufakis a fost întrebat în interviu dacă, în cazul în care majoritatea grecilor ar vota DA la referendum, Guvernul Tsipras s-ar simți obligat să demisioneze și să lase alt Guvern în loc.
Ministrul de Finanțe al Greciei, Yanis Varoufakis: „Am putea face asta dar o vom face într-un spirit de cooperare cu oricine ne ia locul. Nu îl vom împiedica. Noi nu vom face nimic pentru a opri punerea în aplicare a acordului, dacă va fi preferat de poporul grec, dacă grecii vor vota DA.” Mai mult decât atât, ministrul de finanțe de la Atena este de părere că toți creditorii internaționali sunt conștienți de situația imposibilă a Greciei.
Pe de altă parte directorul FMI, Christine Lagarde, speră că scrutinul, indiferent de rezultat, va clarifica situaţia. În opinia ei, referendumul va indica clar determinarea poporului grec şi mandatul popular al guvernului de la Atena. Premierul grec Alexis Tsipras şi-a reiterat ieri îndemnul de a spune „NU” creditorilor Greciei în consultarea populară ce va avea loc duminică. Europenii i-au replicat excluzând orice negociere a unui nou plan de ajutorare până după votul popular.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS