10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFilmul "Acasă la Brâncuși" a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film Etnografic Zlatna

Filmul „Acasă la Brâncuși” a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film Etnografic Zlatna

Filmul „Acasă la Brâncuși”, realizat de Consiliul Județean Gorj și Serviciul Public Județean Salvamont, în colaborare cu Muzeul Județean Gorj și Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, a fost distins cu Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film Etnografic Zlatna, ediția a treia, singurul festival internațional de acest profil din țară, a declarat joi, într-o conferință de presă, șeful Salvamont, Sabin Cornoiu.

„Acasă la Brâncuși” este un film documentar produs de către Radu Tora, realizat din cele peste 300 de ore de arhivă video filmată în decurs de aproape un an în majoritatea locațiilor reprezentative ale județului Gorj din punct de vedere istoric, natural, cultural, turistic și etnografic.

Au fost înscrise în competiție peste 60 de filme de pe trei continente, fiind selectate pentru jurizare un număr de 35 de filme.

„Pentru noi a fost o surpriză plăcută acest anunț, faptul că am câștigat marele premiu. Filmul a fost denumit și cel mai frumos film de prezentare a unui județ din România.
Filmul l-am prezentat și la târgul de Berlin, dar și alte târguri interne și internaționale. Am crezut că e un film bun din punct de vedere al promovării județului, dar am primit și confirmarea că a fost realizat excepțional și din punct de vedere al cerințelor cinematografice.
Noi am realizat timp de zece luni peste 300 de ore de filmare cu tot ce înseamnă județul Gorj, avem aceste ore de filmare pe capitole, la o calitate deosebită, pe patru anotimpuri, ziua și noaptea, filmate din aer, de pe pământ sau de sub apă, astfel încât în orice moment ne-am dori să mai facem un film avem imagini de calitate”, a precizat Sabin Cornoiu.

Din juriul festivalului au făcut parte actorul Dorel Vișan, regizorul Nicolae Mărgineanu, criticul de film Nicolae Călin Căliman, muzicianul Dumitru Fărcaș, profesorul universitar Ioan Bocșa, regizorul Cristi Toporan și Carmen Ștefănescu, membru al Uniunii Cineaștilor din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS