17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria ar putea reduce preţul gazelor cu 7% în trimestrul al treilea

Bulgaria ar putea reduce preţul gazelor cu 7% în trimestrul al treilea

Foto: rfi.ro
Foto: rfi.ro

Furnizorul naţional de gaze din Bulgaria, Bulgargaz, a propus autorităţii de reglementare a pieţei energiei un preţ al gazelor naturale aferent trimestrului al treilea de 486,48 leva (248,73 euro) pentru o mie de metri cubi, cu 7,11% mai mic în comparaţie cu trimestrul al doilea, informează Mediafax.ro. În trimestrul al doilea al acestui an, bulgarii plătesc 523,72 leva pentru o mie de metri cubi de gaze, acest preţ neincluând acciza şi taxa pe valoare adăugată de 20%, relatează agenţia bulgară de presă Novinite.

Preşedintele autorităţii bulgare de reglementare în domeniul energiei, Ivan Ivanov, a declarat ieri că preţurile gazelor naturale înregistrează deja minime care nu au mai fost atinse în ultimii cinci-şase ani. „Gazele sunt principala sursă de energie pentru o mare parte din centralele termice. Vreau să reamintesc faptul că în iunie 2008 preţul petrolului Brent a atins un maxim de 147 dolari pe baril. În prezent, cotaţia este de numai 65 de dolari pe baril, aşa că ar trebui şi noi să reducem preţul în consecinţă”, a spus Ivanov, citat de agenţia bulgară Focus.

Preţul gazelor naturale este stabilit la nivel internaţional în funcţie de cotaţiile petrolului. Ivanov a precizat că instituţia va lua o decizie în privinţa preţurilor energiei pe 29 iunie, după ce va analiza propunerile primite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS