24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrategia vizând asigurarea egalităţii de sex în ţările UE în dezbaterea sesiunii plenare a PE

Strategia vizând asigurarea egalităţii de sex în ţările UE în dezbaterea sesiunii plenare a PE

Noua strategie a UE post-2015 vizând asigurarea egalităţii între bărbaţi şi femei – subliniază o rezoluţie dezbătută şi votată la actuala sesiune plenară de la Strasbourg a PE – se bazează pe obiective mult mai clare, pe acţiuni concrete şi o supraveghere mai eficientă, cu scopul de a se înregistra progrese reale în lupta împotriva discriminării pe piaţa muncii, în educaţie şi în accesul la posturi de decizie.
PE consideră necesare acţiuni specifice în sprijinul femeilor cu handicap, imigrante sau aparţinând unor minorităţi etnice, respectiv în sprijinul femeilor rome, al celor în vârstă, al mamelor celibatare şi al persoanelor de alte orientări sexuale. Rezoluţia a fost adoptată cu 341 voturi pentru, 281 împotriva şi 81 de abţineri. Raportor a fost eurodeputata Maria Noichl, din grupul politic social-democrat. În expunerea să, raportoarea a subliniat că, „în ciuda dezacordurilor (situaţie reliefată de numărul mare de voturi negative şi de abţineri), obiectivul nostru este clar- acela de a ajunge la o adevărată egalitate de sex în Europa. Rezoluţia adoptată reprezintă o bază de lucru echilibrată în vederea elaborării unei noi strategii în privinţa drepturilor femeilor, egalităţii de sex pentru toate femeile şi toţi bărbaţii din UE”.

Combaterea noilor forme de violenţă împotriva femeilor

Eurodeputaţii cheamă Comisia Europeană să propună noi reguli cu efect de constrângere în apărarea femeilor de violenţe. O atenţie specială, subliniază rezoluţia, trebuie acordată noilor forme de violenţă împotriva femeilor, a tinerelor fete, cum ar fi hărţuirea cibernetică, intimidarea cibernetică. „Feminizarea” sărăciei poate avea drept consecinţă o creştere a traficului de carne vie, a exploatării sexuale şi prostituţiei forţate. Statele membre ale UE, cere rezoluţia, trebuie să înceapă imediat studierea mijloacelor de descurajerea unor astfel de fenomene, inclusiv a cererii de servicii sexuale (a clienţilor- n.r.) şi elaborarea unor programe de ajutorare a femeilor care doresc să înceteze a se mai prostitua.

Un echilibru între viaţa de familie şi cea profesională

Crearea unor structuri pentru îngrijirea copiilor la preţuri abordabile şi care să permită concilierea vieţii private cu cea profesională, au susţinut eurodeputaţii, sunt o condiţie esenţială pentru favorizarea reducerii ratei şomajului în rândul femeilor. În acest context, a fost subliniată importanţa flexibilizării orarului şi a locului de muncă pentru femei, astfel încât să li se permită a avea un echilibru între viaţa de familie şi cea profesională. Statele UE sunt chemate să lupte împotriva muncii „la negru” şi precare, ceea ce „contribuie la dereglarea totală a sistemului de remunerare a femeilor”. Comisia Europeană şi statele membre ale UE sunt chemate să adopte măsuri corespunzătoare pentru a se pune capăt diferenţelor de salarizare şi de pensii între bărbaţi şi femei.

Mai multe femei în posturi de conducere. Egalitate la toate nivelurile guvernării

Consiliului miniştrilor europeni de resort li se cere să ajungă cât mai rapid posibil la o poziţie comună privind directiva referitoare la o reprezentare echilibrată între femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie, pe baza de cote, măsură ce şi-a dovedit utilitatea în unele ţări care au adoptat astfel de politici. PE cere de asemenea Comisiei Europene să sprijine statele membre ale Uniunii în a asigura femeilor – în domeniul sănătăţii – a unor servicii de calitate, adaptate şi uşor accesibile şi în a garanta libertatea avortului, a unor dispozitive de contracepţie legale şi sigure. Eurodeputaţii reamintesc – în rezoluţia votată – dreptul tuturor fiinţelor umane de a dispune de corpul lor şi la autodeterminare. Se cere insistent punerea în aplicare a unor programe de educaţie sexuală inclusiv în şcoli. O cerere imperioasă este inclusă în textul rezoluţiei referitoare la lupta împotriva prejudecăţilor şi a hărţuirii persoanelor cu alte orientări sexuale , un rol decisiv fiind conferit „educaţiei şi autonomizării în lupta împotriva stereotipurilor şi a discriminării”. UE, subliniază rezoluţia, va trebui să fie un exemplu în materie de egalitate a femeilor cu bărbaţii atât în interiorul cât şi în exteriorul Uniunii. Lupta împotriva violenţei la care încă sunt supuse femeile va trebui integrată în politică externă, în cea a relaţiilor comerciale şi de dezvoltare a Uniunii Europene. Egalitatea de sex trebuie încurajată în toate domeniile şi nivelurile guvernării în ţările UE, în politicile bugetare prin programe şi politici cu incidenţa asupra alocării de resurse care să contribuie la asigurarea egalităţii femeilor cu bărbaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS