17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePE condamnă declaraţiile lui Viktor Orban privind pedeapsa cu moartea şi ancheta publică privind imigraţia

PE condamnă declaraţiile lui Viktor Orban privind pedeapsa cu moartea şi ancheta publică privind imigraţia

Parlamentul European cere Comisiei Europene evalueze situaţia din Ungaria şi stabilească un mecanism de supraveghere, în fiecare an, a stadiului democraţiei, statului de drept şi a respectării drepturilor omului în cadrul Uniunii Europene – se subliniază într-o rezoluţie adoptată miercuri (cu 362 voturi pentru, 247 împotriva şi 88 abţineri), dar dezbătutăîn prezenţa premierului Orban – la sesiunea PE de la Strasbourg de luna trecută. Restabilirea pedepsei cu moartea în Ungaria, subliniază rezoluţia, ar încalca prevederile tratatelor şi ale Chartei drepturilor fundamentale ale omului în Uniunea Europeană. Este dezaprobată, de asemenea, intenţia guvernului ungar de a organiza o consultare publică privitoare la imigraţie, considerând-o „înşelătoare, parţială şi dezechilibrată„.

Textul rezoluţiei condamnă declaraţiile repetate ale premierului Orban privind eventuală restabilire a pedepsei capitale în Ungaria. Pedeapsa cu moartea este, potrivit deputaţilor europeni, „incompatibilă cu respectul faţă de demnitatea umană, cu libertatea, democraţia, egalitatea, cu statul de drept şi drepturile fundamentale ale omului- valori pe care se întemeiază Uniunea Europeană„. Orice stat membru al UE care reintroduce pedeapsa cu moartea, avertizează rezoluţia, va încalca tratatele europene şi Charta europeană a drepturilor fundamentale ale omului – o „violare gravă” ce atrage după sine declanşarea procedurii prevăzute de articolul 7 al Tratatului fundamental european: retragerea dreptului de vot în Consiliul European.

O „consultare publică înşelătoare, parţială şi dezechilibrată

Rezoluţia denunţă consultarea publică asupra imigraţiei pe care guvernul ungar doreşte s-o organizeze. Fiind de acord ca o consultare publică poate fi un instrument important şi preţios al guvernelor la elaborarea unor politici, eurodeputaţii consideră totuşi aşa zisa consultare iniţiată de guvernul ungar este „înşelătoare, parţială şi dezechilibrată„, făcând o legătură directă între fenomenele migratorii şi ameninţările la adresa securităţii.

Necesitatea unei mai bune supravegheri a democraţiei şi statului de drept

Rezoluţia cere Comisiei Europene „angajeze imediat un proces serios de urmărire a situaţiei democraţiei, a statului de drept şi a respectării drepturilor fundamentale ale omului în Ungaria” şi de a prezenţa PE şi Consiliului ministerial un raport pe această tema înainte de septembrie 2015″. Comisia va trebui de asemenea prezinte o propunere de creare a unui mecanism european de supraveghere a democraţiei, statului de drept şi a respectării drepturilor fundamentale, un instrument util pentru asigurarea conformităţii şi a aplicării Chartei drepturilor omului şi a tratatelor europene semnate de către toate statele membre ale Uniunii. Eurodeputaţii însărcinează Comisia europarlamentară pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne contribue la elaborarea acestei propuneri printr-o rezoluţie fără caracter de constrângere ce ar urma fie adoptată până la finele acestui an de către plenul PE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS