5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInformaţii utile absolvenţilor promoţiei 2015

Informaţii utile absolvenţilor promoţiei 2015

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) oferă servicii absolvenţilor care se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv agenţia municipiului Bucureşti, din raza de domiciliu, ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.
Pentru  înregistrare  ca  persoană  aflată  în  căutarea  unui  loc  de  muncă,  absolvenţii  vor depune următoarele documente:
1. actul de identitate, în original şi copie ;
2. adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale;
3. actele  de  studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei  de învăţământ, în original şi copie.

Ca urmare a înregistrării la ANOFM, absolvenţii beneficiază de:
Informare şi consiliere profesională – ansamblu  de  servicii  care  are  ca  scop  evaluarea şi autoevaluarea  personalităţii  în  vederea  orientării  profesionale,  instruirea  în  metode  şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare
etc.
Medierea muncii – punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor.
Formare  profesională – asigură  iniţierea,  calificarea,  recalificarea,  perfecţionarea  şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.

Indemnizaţie de şomaj

Absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât  valoarea  indicatorului  social  de  referinţă  în  vigoare,  pot  solicita  acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei.

Completare veniturilor salariale

Absolvenţii, înregistraţi la ANOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei.
Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.Absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se ang
ajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o 1500 lei sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la  care  ar  fi  avut  dreptul,  până  la  expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
Prime de mobilitate- primă de încadrare – absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
– primă de instalare- absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj,  se  încadrează  într-o  altă  localitate  şi  ca  urmare  a  acestui  fapt  îşi  schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă
în vigoare la data instalării. Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă. Persoanele  interesate  pot obţine  informaţii  suplimentare  la  agenţiile  judeţene  pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, ale căror date de contact sunt disponibile la adresa: http://www.anofm.ro/site-uri-ajofm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS