8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe luni scade TVA la alimente și băuturi nonalcoolice

De luni scade TVA la alimente și băuturi nonalcoolice

De luni, alimentele ar trebui să fie mai ieftine cu 15%, potrivit diminuării taxei pe valoarea adăugată (FOTO: arhiva GdS)
De luni, alimentele ar trebui să fie mai ieftine cu 15%, potrivit diminuării taxei pe valoarea adăugată (FOTO: arhiva GdS)

Unele firme au anunţat că reduc TVA-ul înainte de 1 iunie, dar fiscul susține că acest lucru ar însemna încălcarea legii.

Prin OUG nr. 6/2015 s-au adus modificări Codului Fiscal, referitoare la reducerea de TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare, la apă și băuturi, dar și pentru produsele livrate de restaurante și firme de catering. La articolul 140, aliniatul 2, literele g) și h), legiuitorul a explicat la ce produse se reduce TVA la 9%, începând cu data de 1 iunie 2015, astfel: „g) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC din anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1.101/2014 al Comisiei din 16 octombrie 2014, corespunzătoare acestor bunuri;
h) serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice“. În normele metodologice adoptate în ședința de guvern de zilele trecute sunt enumerate produsele care au cotă redusă de TVA de 9%.

Prețurile nu vor scădea chiar cu 15%

Dar chiar dacă statul reduce TVA cu 15%, nu toți comercianții vor opera reduceri de prețuri la alimente și la băuturile nonalcoolice în limita procentului cu care se diminuează TVA. Astfel că prețurile produselor alimentare nu vor scădea exact cu 15% în majoritatea cazurilor. O serie de lanțuri de supermarketuri au anunțat deja că reducerea taxei pe valoarea adăugată la produsele alimentare se va roti în jurul valorii de 12%. Grupul Lidl a anunțat că va reduce prețurile de luni cu 12%, iar Kaufland a precizat în pliantul distribuit craiovenilor că reduce prețurile cu 12,1%, ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9%. Selgros a menționat că de luni va diminua prețurile alimentelor, dar nu a trecut procentul cu care se vor opera reducerile. Alţi comercianţi vor reduce preţurile cu mai puţin de 12%, cu cât ar fi normal să le reducă.

Cum explică analiștii reducerea de prețuri, care e mai mică decât cea a TVA

De ce nu operează co­mer­cianții reduceri de prețuri la alimente exact de 15% ne-a explicat Radu Buziernescu, directorul firmei de audit și consultanță fiscală Professional Consulting. „În mod normal, TVA la alimente și la băuturi nonalcoolice trebuie să scadă de la 24% la 9% începând de luni. Dar nu toți comercianții vor opera reduceri de prețuri de 12% la produsele respective. O bună parte din reducerea TVA se va reflecta în prețuri, în avantajul consumatorului, dar o parte va rămâne la dispoziția comercianților, pentru a se putea capitaliza, pentru crearea de noi locuri de muncă şi de ce nu, pentru creşterea dividendelor. De altfel, există agenţi economici a căror marjă de adaos era foarte mică şi care din acest moment ar putea deveni mai rentabili. Consider că, până la urmă, concurenţa va regla preţurile produselor “, a explicat Radu Buziernescu.
Comercianții care vând apă și produse alimentare, precum și restaurantele și firmele de catering trebuie să opereze modificarea TVA-ului și în casele de marcat, astfel încât de luni să se livreze produse alimentare cu TVA de 9%, în loc de 24%.

Tabel preturi actuale

Fiscul: TVA nu poate fi redus înainte de 1 iunie

Unele supermarketuri au anunțat reducerea TVA înainte de 1 iunie. De exemplu, unii craioveni au primit SMS-uri cu mesajul: „La Billa reducem TVA-ul la 9% încă din 28 mai, la toate produsele alimentare din revistă (…)“. Numai că anumiți comercianți care transmit populației astfel de mesaje nu pot decât să reducă din prețul produselor înainte de 1 iunie, nicidecum din TVA. „Reducerea TVA la alimente și la băuturile nonalcoolice intră în vigoare de la 1 iunie 2015, conform OUG nr. 6/2015. Nici un comerciant nu are dreptul legal să reducă TVA-ul înainte de 1 iunie. La ora actuală, TVA la alimente este de 24% și acest TVA trebuie să existe la vânzarea produselor respective până pe 1 iunie“, a declarat directorul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu. El a precizat că organele abilitate de control vor verifica dacă firmele înregistrează cota legală de TVA pentru alimente și băuturi, cu excepția celor alcoolice.
Redactorii GdS au mers incognito, ieri, prin câteva supermarketuri din oraș, pentru a vedea prețurile actuale (vezi tabel) ale câtorva dintre cele mai importante produse alimentare și la apă, pe care să le comparăm cu prețurile acelorași produse, dar care vor fi practicate de săptămâna viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS