14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect: Amenzile ar putea fi plătite într-un cont unic, printr-un sistem electronic

Proiect: Amenzile ar putea fi plătite într-un cont unic, printr-un sistem electronic

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va fi aplicat iniţial doar pentru amenzi rutiere (Foto: fanatik.ro)
Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va fi aplicat iniţial doar pentru amenzi rutiere (Foto: fanatik.ro)

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede stabilirea unui mecanism electronic care să permită furnizarea în timp real a amenzilor datorate, precum și informații despre plățile efectuate, informează b1.ro citând Mediafax. Proiectul de lege, care va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, va fi aplicat inițial doar pentru amenzi rutiere, urmând ca apoi să fie folosit și pentru alte amenzi contravenționale.

Mecanismul presupune constiuirea unui cont unic, deschis la Trezoreria Statului, unde vor fi depuse amenzile contravenționale. De asemenea, în proiect este prevăzută şi obligaţia utilizării seriei de evidenţă unică a procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii. Modificarea adusă de noul sistem este aceea că plătitorul nu va mai fi obligat să facă dovada plății către agentul constatator.

Proiectul de lege instituie și posibilitatea de plată a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, în prezent acest termen fiind de 48 de ore.

Potrivit Executivului, la datele privind amenzile şi plăţile ar urma să aibă acces atât autoritățile, cât și contribuabilii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS