10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European

Deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European

Valul migraţiei prin Mediterana către coastele Europei, lupta împotriva evaziunii fiscale şi a finanţării terorismului, lupta împotriva spălării capitalurilor, situaţia din Ungaria în urma remarcilor lui Viktor Orban privind posibilitatea restabilirii pedepsei capitale şi a declaraţiilor nepotrivite ale acestuia la adresa migraţiei, probleme privind apărarea şi securitatea comună europeană în actualul context internaţional, chestiuni legate de strategia europeană vizând realizarea pieţei unice digitale, progresele Turciei în operarea de reforme care să o apropie de UE, măsuri vizând apărarea sănătăţii cetăţenilor UE – sunt toate subiecte de un interes special pentru actuală sesiune plenară a forului legislativ european.
În deschiderea lucrărilor, preşedintele PE, Martin Schulz, a clarificat un subiect ce a agitat spirtele în rândul ziariştilor prezenţi la briefingul ce a precedat deschiderea lucrărilor, luni după amiază. Preşedintele PE a anunţat că premierul ungar Viktor Orban a cerut să participe personal la dezbaterile privind situaţia din Ungaria. Ca orice membru al Consiliului European, a spus Schulz, premierul Orban este invitat la Parlamentul European pentru a-şi prezenta, dacă doreşte, poziţia proprie asupra chestiunilor supuse dezbaterii, PE fiind locul unde politica europeană este făcută în mod transparent. De precizat că pentru marţi seară, târziu, este prevăzută o dezbatere referitoare la situaţia din Ungaria în urma unor declaraţii ale premierului Orban privind posibilitatea restabilirii pedepsei capitale în Ungaria şi organizarea unei consultări a cetăţenilor ţării privind imigraţia, aşa cum este ea abordată în planul lansat recent de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Este prevăzută discutarea unei rezoluţii referitoare la situaţia din Ungaria, dar votul urmează a fi exprimat la sesiunea plenară a PE din luna iunie.

Migraţia – considerată a fi principalul subiect al dezbaterilor din actuala sesiune a PE

„Europa se trezeşte la realitate”, a declarat pentru presă Gianni Pittella, liderul grupului politic al social-democraţilor din PE. După o păgubitoare amânare, a adăugat domnia sa, Comisia Europeană a trecut la conceperea de măsuri vizând promovarea unei politici europene privind migraţia bazată pe combinarea unor acţiuni urgenţe pe termen scurt cu un plan pe termen lung care să meargă la rădăcinile migraţiei în Africa şi Libia. Juncker a avut curajul să amorseze un mecanism urgent, conform cu prevederile tratatului european, ce impune ţărilor membre ale UE solidaritatea în soluţionarea valului de migranţi veniţi prin Mediterana. În acest context, planul sau prevede, instituirea de cote pentru fiecare ţară privind numărul solicitanţilor de azil ce urmează a fi găzduiţi. Utta Tuttlies, şefa serviciului de presă al grupului politic social-democrat din PE, sublinia – în cadrul briefingului de luni după amiază, dinaintea sesiunii plenare a PE – că europarlamentarii social-democraţi salută şi susţin planul Juncker privind migraţia prin Mediterana, acţiunile de salvare operate de FRONTEX, precum şi pe cele de distrugere a reţelelor de traficanţi de migranţi. Social-democraţii, a precizat Utta Tuttlies, dezaprobă statele membre ale UE care manifestă reţinere faţă de ideea stabilirii unor cote de găzduire a unor azilanţi pentru toate ţările UE. Şi grupul politic PPE, condus de Manfred Weber, consideră planul Comisiei Europene privitor la migranţi drept „un pas pozitiv într-o direcţie corectă”, demonstrând că forul legislativ european îşi asumă responsabilităţi pe termen mediu şi lung într-o chestiune de o importantă şi gravitate cum este cea a migraţiei.Acum,însă, a subliniat grupul PPE, statele membre ale UE vor trebui să demonstreze că sunt capabile să găsească o soluţie comună care să diminueze fluxul migraţiei spre coastele Europei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS