10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestivalul Filmului European a ajuns la Craiova

Festivalul Filmului European a ajuns la Craiova

Festivalul Filmului European a ajuns de vineri, 15 mai la Craiova. Până duminică, 17 mai, publicul cinefil poate urmări producţii româneşti, olandeze, irlandeze şi slovene la Teatrul Colibri şi în aer liber, în Centrul istoric.

În prima seară de Festival, iubitorii filmului au avut ocazia să vizioneze pelicula purtând semnătura regizorală a lui Tudor Giurgiu, “De ce eu ?”, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului. Tudor Giurgiu este şi ambasadorul onorific al ediţiei din acest an a Festivalului.

De la ora 21.00 Centrul istoric a devenit locul de întâlnire al celor ce iubesc filmul european. Pelicula irlandeză „Calvarul”, de John Michael McDonagh, o combinaţie neaşteptată de momente comice cu momente meditative şi izbucniri de ostilitate şi violenţă a fost proiectat în prezenţa lui Andrew Harwood, şeful Misiunii Diplomatice a Irlandei în România. “Eu şi soţia mea suntem încântaţi că putem fi alături de dumneavoastră în această seară. Este prima noastră vizită la Craiova. Ne bucurăm că ea coincide cu inaugurarea Centrului istoric. Suntem convinşi că filmul Calvarul, se va face remarcat printre celelalte pelicule programate la Craiova atât datorită regiei, cât şi al actorului din rolul principal. Filmul a obţinut numeroase premii internaţionale”, a precizat Andrew Harwood.

Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE) la Bucureşti şi cea de-a patra în Cetatea Banilor este o ediţie complexă, ce reuneşte peste 50 de filme din peste 25 de ţări, ce urmează a fi prezentate în cinci oraşe: Bucureşti, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Hunedoara. Publicul iubitor de film este poftit să ia o pauză de la efecte speciale şi să se întâlnească cu neprevăzutul cinematografiei europene.

 

Programul Festivalului

 

Selecţia festivalului propune, la Craiova, o perspectivă asupra diversităţii producţiei cinematografice europene, prezentând filme din nouă ţări, precum comediile „Lecţii în dragoste” (Olanda, 2013), şi „Cowboys” (Croaţia, 2013), dar şi drama „Duşmanul clasei” (Slovenia, regia Rok Bicek), finalistă la premiul Lux al Parlamentului European, ediţia 2014.

Sâmbătă, 16 mai de la ora 11.00 sala de spectacole a Teatrului Colibri va fi locul în care publicul iubitor de film va asista la “Lecţii în dragoste”, pentru ca de la ora 13.00 să facă cunoştinţă cu “Duşmanul clasei”. De la ora 21.00 în Centrul istoric va fi proiectat “Leviatan” (Rusia, 2014).

Duminică, 17 mai de la ora 13.30 la Teatrul Colibri iubitorii de film vor putea viziona o altă peliculă purtând semnătura regizorală a lui Tudor Giurgiu, “Despre melci şi oameni” (România, 2012). De la ora 15.30 va rula “Locke” (Marea Britania, 2013), de la ora 17.00 “Miraj” (Ungaria, 2014), iar de la ora 19.00 “Cowboys” (Croaţia , 2013). Cea de-a patra ediţie a Festivalul Filmul European de la Craiova se va încheia , la ora 21.00 în Centrul istoric cu proiecţia “Domnişoara Julie”(Marea Britanie, 2014).

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

 

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS