17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se împlinesc 70 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

Europa sărbătoreşte astăzi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 7 mai 1945, armata germană a capitulat necondiţionat, aşa cum au cerut aliaţii. Capitularea semnată în cartierul general al trupelor aliate din Reims a intrat în vigoare pe 8 mai la ora 23 şi un minut. Diferenţa de fus orar este explicaţia pentru faptul că Ziua Victoriei se comemorează în Europa occidentală şi centrală pe 8 mai, iar în Europa de Est şi Rusia pe 9 mai.

În vara anului 1944, Armata Roșie a lansat o puternică ofensivă generală împotriva armatelor germane. La 23 august, România s-a alăturat Națiunilor Unite, provocând o breșă masivă în sistemul defensiv german. Militarii sovietici, beneficiind de sprijinul trupelor române, au depășit rapid aliniamentul Munților Carpați, începând acțiunile de eliberare a nord-estului României, Ungariei, Austriei, Cehoslovaciei etc. Ca urmare a acestei ofensive, Germania și-a retras tot dispozitivul militar din Balcani. Tot în 1944, Aliații au obținut controlul asupra spațiului aerian al Europei, Germania fiind supusă unei ample campanii de bombardament, scrie Agerpres.

Pe frontul din Pacific, în 1944, Statele Unite au recucerit arhipelagul Filipinelor și o serie de puncte strategice, permițând declanșarea unei vaste campanii de bombardament asupra Japoniei. În octombrie, flota niponă a fost înfrântă definitiv în Bătălia aeronavală din Golful Leyte. În Est, sovieticii au declanșat, la începutul anului 1945, o puternică ofensivă pe toată linia frontului, atingând frontierele Germaniei. Pe Frontul de Vest, după eșecul ofensivei germane din Ardeni, din decembrie 1944, Aliații au lansat o vastă ofensivă, pătrunzând pe teritoriul german. Armatele sovietice și cele anglo-americane s-au întâlnit pe Elba în primăvară, Berlinul fiind înconjurat de Armata Roșie. În primele zile din mai, trupele germane au capitulat, iar la 8 mai, a fost semnat Armistițiul care punea capăt războiului din Europa.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS