34 C
Craiova
luni, 8 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateTornade, furtuni violente şi inundaţii în SUA

Tornade, furtuni violente şi inundaţii în SUA

Cel puţin 20 de tornade au afectat miercuri cel puţin trei state americane, Kansas, Oklahoma şi Nebraska, iar furtuni violente au avariat zeci de case, au provocat inundaţii în Oklahoma, iar din Texas şi până în Nebraska au fost lansate alerte meteorologice, într-o zonă cu nouă milioane de locuitori, relatează NBC News.

Aeroportul Internaţional Will Rogers din Oklahoma City a fost evacuat în două rânduri miercuri, din cauza apropierii unor furtuni violente. Autorităţile aeroportuare au anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că nici un avion nu urma să sosească miercuri seara şi că pasagerii au fost evacuaţi de la terminale într-un tunel subteran. Pasagerii au fost evacuaţi prima dată timp de oră, miercuri la ora locală 17.00 (joi, 1.00, ora României), iar a doua oară la ora locală 19.00 (joi, 3.00, ora României).

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Oklahoma şi-a activat Centrul de operaţiuni din cauza condiţiilor meteorologice şi anunţat întreruperi ale alimentării cu energie electrică în întregul stat, avarierea unor case şi blocarea unor drumuri de inundaţii. Comisia pentru utilităţi şi Oklahoma Gas & Electric au anunţat peste 10.000 de pene fiecare.

O alertă de inundaţii a fost emisă la Oklahoma City pentru prima dată în istoria oraşului, au anunţat oficiali în mesaje postate pe Twitter. „Pericol de moarte. Nu conduceţi”, se arată într-un mesaj.

Alerte de inundaţii au fost emise, de asemenea, pentru oraşele Moore, Tuttle şi Mustang până joi dimineaţa la ora locală 9.00 (17.00, ora României).

„Adăpostiţi-vă în zone înalte acum!”, îndeamnă NWS într-o alertă, adăugând că „este o situaţie care vă poate pune viaţa în pericol”. În cursul nopţii de miercuri spre joi nivelul apei de ploaie a atins între 13 şi 20 de centimetri în zonele afectate, potrivit NWS, care avertizează că urmează să continue să plouă.

Statul Kansas a fost afectat, de asemenea, de tornade miercuri seara, la Mount Hope, Ionia şi Lincoln County. Însă nu au fost raportate pagube importante.

Cel puţin trei structuri au fost avariate, iar unele persoane au fost rănite uşor la Roseland, în statul Nebraska, în urma unei tornade.

În unele zone din Kansas – Lincoln şi Ebson – furtunile au fost însoţite de grindină.
NWS a emis alerte de tornadă pentru vestul şi nord-estul statului Texas cel puţin până la ora locală 21.00 (joi, 5.00, ora României).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS