18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOMS : Rezistența microbilor la antibiotice devine o problemă gravă

OMS : Rezistența microbilor la antibiotice devine o problemă gravă

Raportul numit „Analiza la nivel mondial a situației fiecărei țări: Răspunsul la rezistența antimicrobiană”, realizat de Organizația Mondială a Sănătății, trage un semnal de alarmă.

Situaţia OMS arată că în Africa 8 ţări prezintă rezistenţă la antimalarice şi antituberculostatice, în Europa Mediteraneană de Est numai 3 ţări au prezentat un plan naţional în acest context grav în ultimii 2 ani, în Europa, deşi 40% din totalul ţărilor au abordat problema, jumătate din populaţia ţărilor consideră că antibioticele sunt împotriva virusurilor.

Nici în Asia situația  nu arată diferit. 5 din 11 ţări au abordat problema public, iar în zona Pacificului numai 4 din 27 de ţări au un plan naţional de acţiune, în contextul în care 70% din populaţie prezintă rezistenţă multidrog. De asemenea, în Statele Unite ale Americii există această problemă gravă: din totalul de 26 de ţări care au participat la acest raport OMS, numai 10 ţări au un ghid naţional de tratament.

Concluziile raportului aratăt că în timp ce mai multe activităţi sunt în curs de desfășurare și mai multe guverne s- au angajat să abordeze problema, există lacune majore în acțiuni necesare în toate regiunile ale OMS pentru a preveni utilizarea abuzivă a antibioticelor și a reduce răspândirea rezistenței antimicrobiene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS