17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultorii pot să-şi vândă produsele doar dacă au atestat şi carnet

Agricultorii pot să-şi vândă produsele doar dacă au atestat şi carnet

Piata-Brazda1

Din această lună, certificatul de producator, utilizat până acum, este înlocuit cu un atestat de producător. Producatorii agricoli persoane fizice care vor să comercializeze produse agricole trebuie să obţină un atestat de producător , care înlocuişte din 1 mai certificatul de producător. Practic, începând cu această dată, atestatul de producător a devenit obligatoriu.

Conform Legii nr. 145/2014, atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfăşoara activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Acest document cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază se află terenul/ferma/gospodăria.

Atestatul de producător este valabil un an calendaristic de la data emiterii şi este vizat semestrial, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei de care aparţine producătorul.

Documentul se eliberează, la cerere, persoanelor fizice, după ce autorităţile verifică, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât şi pe baza celor din teren, dacă există suprafeţele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.

Agricultorii persoane fizice care deţin un atestat de producător pot să vândă produsele obţinute în ferma/gospodăria propriefie în piaţă, fie altor comercianţi, însă trebuie să aibă şi un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol. Carnetul de comercializare a produselor funcţionează practic ca un chitanţier.

Reglementările în vigoare prevăd şi o serie de sancţiuni pentru producători. Producătorii care  comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor riscă amenzi cuprinse între 15.000 lei şi 22.500 lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS