Acasă Actualitate PE cere măsuri urgente pentru a salva vieți

PE cere măsuri urgente pentru a salva vieți

-

Deputații au votat miercuri o rezoluție în care cer UE să facă tot ce poate pentru a preveni pierderea altor vieți omenești pe mare. Printre alte măsuri propuse se numără extinderea mandatului operațiunii Triton în Mediterana, ca să includă ”operațiuni de căutare și salvare la nivel UE”. Deputații au mai cerut un număr obligatoriu pentru repartizarea între toate statele UE a celor care cer azil, contribuții mai mari pentru programele de reintegrare, o cooperare mai bună cu statele terțe și măsuri mai dure împotriva traficanților de persoane.

UE și statele membre ar trebui să se asigură că ”obligațiile de căutare și salvare sunt îndeplinite efectiv și, ca urmare, finanțate potrivit”, subliniază rezoluția, aprobată cu 449 voturi pentru, 130 împotrivă și 93 de abțineri.

Parlamentul cere „organizarea unei operațiuni de salvare umanitare la nivel european, puternică și cu caracter permanent, care, precum Mare Nostrum, să aibă loc în mare liberă și la care să contribuie financiar și cu dotări și mijloace toate statele membre”:

Statele UE ar trebui de asemenea să continue să manifeste solidaritate și angajament prin creșterea contribuțiilor lor la bugetele și operațiunile Frontex și ale Oficiului European de Sprijin pentru Azil (EASO), au mai spus deputații. Parlamentul susține ca aceste agenții să primească resursele necesare umane și tehnice, pentru a-și putea îndeplini obligațiile, ”din bugetul UE și fondurile sale relevante”.

Creșterea solidarității și responsabilității comune între statele UE

Parlamentul regretă că în cadrul Consiliului European din 23 aprilie nu s-a luat decizia creării unui mecanism de solidaritate obligatoriu la nivel UE. Pentru a răspunde celor mai recente tragedii din Mediterana cu ”solidaritate și o corectă responsabilitate comună”, deputații spun că:

• ”o cotă obligatorie” pentru repartizarea între toate statele membre UE a celor care cer azil ar trebui stabilită de Comisia Europeană
• statele membre ar trebui să utilizeze extensiv posibilitățile existente pentru a elibera vize umanitare și ar trebui să ia serios în calcul aplicarea Directivei de protecție temporară (din 2001) sau a articolului 78(3) din Tratat (ambele prevăzând un mecanism de solidaritate în cazul unei afluențe masive și neașteptate de persoane refugiate)
• statele UE ar trebui să aibă contribuții mai mari la programele existente de reintegrare
• regulile sistemului european comun de azil ar trebui transpuse imediat și transparent în legislația națională și implementate de toate statele membre participante

Cooperarea cu statele terțe și lupta contra traficanților

Rezoluția cere o mai apropiată coordonare între politicile UE și ale statelor membre în rezolvarea cauzelor imigrației și o mai mare cooperare cu statele partenere în Orientul Mijlociu și Africa.

Rezoluția mai cere sancțiunile penale cele mai dure pentru traficul de persoane și solicită statelor membre și agențiilor UE să lucreze îndeaproape pentru a identifica și a urmări finanțarea acestor rețele criminale, precum și modul lor de operare, astfel încât ei să nu mai poată obține câștiguri punând viețile migranților în pericol.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.