14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTendinţe în evoluţia activităţii ecomomice în perioada aprilie - iunie 2015

Tendinţe în evoluţia activităţii ecomomice în perioada aprilie – iunie 2015

Institutul Naţional de Statistică a realizat o evaluare a tendinţelor de evoluţie a activităţii economice pentru perioada aprilie – iunie 2015.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +16%).
În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru fabricarea băuturilor se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +52%), în timp ce activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului va avea tendinţă de scădere (sold conjunctural -19%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2015, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +29%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +22%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (solduri conjuncturale +37%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).
În sectorul de servicii, se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS