7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Juridică a aprobat favorabil arestarea lui Ion Ochi

Comisia Juridică a aprobat favorabil arestarea lui Ion Ochi

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat, luni, aviz favorabil cererii Direcției Naționale Anticoprupție de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului Ion Ochi, informează Agerpres.

„Au fost prezenți 23 de membri ai comisiei, la reținere au fost 13 voturi „da”, 5 voturi „nu”, 4 abțineri iar un vot a fost anulat. La arestare au fost 13 voturi „da”, 4 „nu”, 5 abțineri, un vot anulat”, a declarat vicepreședintele comisiei Ciprian Nica.

Ion Ochi este cercetat pentru abuz în serviciu și luare de mită, pentru perioada în care era vicepreședinte al CJ Brașov și în care a atribuit o lucrare de reparație a drumului din comuna Prejmer, fără respectarea legislației în materia achizițiilor publice, lucrare având miză electorală, în contextul în care în anul 2012 au avut loc atât alegerile locale şi alegerile parlamentare (iar inculpatul Ochi Ion a candidat pentru un loc în Camera Deputaților în Colegiul 2 Brașov care cuprindea și localitatea Prejmer).

Alături de Ochi, sunt cercetați cinci funcționari din cadrul Consiliului Județean Brașov, precum și primarul loicalității Prejmer, finul lui Ochi, Șerban Todorică Constantin, și directorul firmei care a făcut asfaltarea, SC CONFOREST SA, Nica Cristian Dorin. Patronul CONFOREST era un apropiat al lui Ochi și Todorică-Constantin.

Pe lângă scopul electoral, Ochi Ion a urmărit și un folos material propriu, direct, necuvenit, în condițiile în care a cerut inculpatului Nica Cristian Dorin ca societatea acestuia să efectueze lucrarea cu materiale (agregate minerale / piatră, balast și nisip) de la cariera pe care o exploatează firma sa, SC EXPLOCONSTRUCT SRL Covasna, arată procurorii anticorupție.

În plus, Ochi, nașul de cununie al inculpatului Șerban Todorică Constantin, primarul localității Prejmer, deține suprafețe mari de teren în localitate, peste 100 de hectare, fapt care rezultă inclusiv din declarația de avere a acestuia, astfel că investiția în infrastructura locală ar fi avut drept consecință nu doar o creștere în sondaje a primarului, ci și creșterea valorii de piață acestor terenuri.

De asemenea, și președintele PSD Brașov, Constantin Niță, făcea presiuni pentru ca drumul să nu fie reparat, pentru că primarul din Prejmer trecuse recent de la PSD la PDL.

Astfel, rezultă că lucrările erau efectuate ”în funcție de interesele politice și personal, iar alegătorii erau prostiți de candidați că li se face drum, dar, în realitate, acești candidați se poziționau politic și își asigurau profituri materiale”, arată procurorii anticorupție.

Prin demararea lucrărilor la acest drum, primarul Șerban Todorică a fost reales edil, iar Ion Ochi a fost ales parlamentar, în urma alegerilor din noiembrie 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS