Acasă Actualitate ARAE monitorizează situaţia alpiniştilor aflaţi în munţii Himalaya

ARAE monitorizează situaţia alpiniştilor aflaţi în munţii Himalaya

-

Asociţia Română pentru Alpinism şi Explorare (ARAE) a transmis un comunicat de presă referitor la expediţia Everest 2015, în urma cutremurului de 7,9 grade din Nepal.

Două cutremure puternice, cu magnitudini de 7,9 şi, respectiv, 6,7 grade, s-au produs în dimineaţa zilei de sâmbătă, 25 aprilie, în munţii Himalaya, la circa 80 km nord-vest de capitala Nepalului, orașul Kathmandu.

Până la ora emiterii comunicatului (15:00 ora României), singurele informaţii sigure provin de la alpinistul român Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, care a postat pe contul său de Twitter: „Cutremur puternic în Tabăra de Bază Everest apoi avalanşă puternică dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viaţa. Sunt bine. Mulţi oameni pe munte”.

Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe faţa sudică a Everestului a transmis că Tabăra de Bază a fost sever afectată, iar echipa lor se află izolată în Tabăra 1.

Nu avem informaţii sigure despre ceilalţi trei români aflaţi în expediţii pe muntele Everest: Teofil Vlad – pe faţa Nordică, Zsolt Torok şi Justin Ionescu – pe faţa Sudică.

Din ultimele informaţii primite de la ei, putem presupune următoarele: Zsolt Torok şi Justin Ionescu ar putea fi alături de Daniel Mazur în C1 (informaţie neconfirmată). Teofil Vlad s-ar afla în Tabăra de Bază Avansată de pe faţa Nordică a Everestului (informaţie neconfirmată), unde condiţiile de producere a avalanşelor sunt reduse.

Informaţii actualizate, în măsura în care sunt transmise de Teo Vlad, despre etapele de realizare a expediţiei

Everest 2015 Expedition – Teo Vlad, sunt postate pe blogul personal: http://teovlad.blogspot.ro/ precum și pe pagina de Facebook dedicată expediţiei:https://www.facebook.com/TeoVlad.Everest2015

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscopul de weekend

Berbec Nivelul de energie fizică și mentală este foarte ridicat astăzi şi vă puteţi simți neliniștit toată dimineața. Sunt posibile cumpărături, vizite...