11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE

10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE

Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea a 10 ani de la semnarea, la Luxemburg, la 25 aprilie 2005, a Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, moment cu semnificaţie deosebită pentru istoria recentă a României şi un reper major premergător aderării României, la 1 ianuarie 2007. Prin semnarea Tratatului de Aderare, România a deschis etapa finală a parcursului său de aderare la cel mai important proiect generator de pace, unitate şi prosperitate pe continentul european.

Procesul de aderare la UE, în cadrul căruia semnarea Tratatului de Aderare, pe care o aniversăm astăzi, a fost un reper major, reprezintă cel mai important obiectiv naţional din ultimii 25 de ani care, alături de aderarea la NATO, a antrenat transformări ireversibile în ceea ce priveşte modernizarea societăţii româneşti, prin racordarea sa deplină la setul de valori şi principii europene şi euro-atlantice. Reuşita acestui proiect a avut la bază consensul întregii societăţi şi al clasei politice din România. Transformările durabile ale societăţii româneşti au fost posibile datorită solidarităţii probate la nivel intern, dar şi, în plan european, prin susţinerea acordată avansării procesului de extindere, unul dintre cele mai de succes politici europene. La rândul său România susţine astăzi, din interiorul Uniunii, continuarea procesului de integrare europeană, continuarea acţiunii Uniunii ca promotor al stabilităţii şi prosperităţii în regiunea sud-est europeană, precum şi consolidarea rolului său ca actor global”, a declarat, cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu.

Provocările actuale cu care se confruntă Uniunea reclamă astăzi, mai mult ca oricând, răspunsuri coerente şi unitare din partea Uniunii Europene, cu impact pozitiv asupra tuturor cetăţenilor europeni. De aceea, România va continua să sprijine eforturile comune, la nivel UE, de concretizare a obiectivelor majore ale agendei actuale, legate de creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi consolidarea competitivităţii.

În egală măsură, România rămâne un promotor al avansării integrării europene şi se raliază demersurilor, în plan european, de promovare a respectului pentru principiile şi valorile fundamentale europene şi de combatere a tendinţelor anti-europene, xenofobe şi radicale. Susţinerea majoritară de care se bucură în continuare, din partea cetăţenilor români, proiectul european, reprezintă premisa pentru consolidarea rolului şi a contribuţiei României la procesul decizional european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS