11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape 2,3 milioane de români nu figurează pe lista unui medic de familie

Aproape 2,3 milioane de români nu figurează pe lista unui medic de familie

Aproximativ 300 de localităţi din ţară nu au medic de famile, în zone din Vaslui, Apuseni sau Deltă, la nivel naţional existând aproape 2,3 milioane de români care nu figurează pe lista nici unui doctor, a anunţat, ieri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
„La nivel naţional, 300 de localităţi nu au medic de familie. Sunt câteva în Vaslui, în Apuseni şi în Deltă, zone mai greu accesibile şi defavorizate. De aceea, am revizuit sistemul de acordare a sporurilor şi avem un plus de 25% care primesc un spor considerabil. În Deltă, sporul este foarte mare, dar au rămas doar doi medici. Unul are 4.500 de pacienţi, altul 5.500 de pacienţi“, a spus Vasile Ciurchea la conferinţa „Drepturile pacienţilor – între teorie şi practică“, organizată la Senat. Vasile Ciurchea a precizat că se încearcă implicarea autorităţilor locale pentru a-i ajuta pe medicii din aceste zone.
Totodată, întrebat dacă nu există riscul unui exod al medicilor din rural spre urban, Ciurchea a răspuns că nu este posibilă o astfel de situaţie pentru că doctorii trebuie să aibă minimum 800 de persoane pe listă, iar acest lucru este greu de realizat.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a recunoscut, însă, că, printr-un ordin comun al MS şi CNAS, unii medici din rural au pierdut din sporuri.
„Sunt şi medici din rural care au pierdut din sporuri pentru că un oraş de la câmpie cu acces uşor şi drumuri asfaltate nu reprezintă condiţii deosebit de grele. Pentru a rezolva deficitul din rural ar trebui să exite o cerere la fel de mare ca în urban. Ar trebui să fie un spor în plus, dat de autoritatea locală. Apoi, mai este o mare problemă cu programul.
Medicii ar trebui să revizuiască programul în funcţie de pacienţii de la ţară, care ziua sunt la câmp“, a adăugat Vasile Ciurchea.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS