12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropa-somată să reacţioneze la dramele migranţilor în Mediterana

Europa-somată să reacţioneze la dramele migranţilor în Mediterana

Azi, la iniţiativa şefei diplomaţiei UE, Federica Moghertini, s-au reunit în Luxemburg miniştrii Afacerilor Externe europeni pentru a dezbate măsuri urgente ce se impun în urmă creşterii considerabile a numărului de migranţi ce traversează Mediterana spre coastele europene, dar şi pentru ajutorarea victimelor tragediilor de genul celei petrecute sâmbătă noaptea în Mediterana în apele teritoriale ale Libiei.

La situaţii de urgenţă se impune o reuniune urgenţă. După naufragiul de sâmbătă noaptea din Mediterana a unei nave având la bord 700 de migranţi africani, din care doar 28 au mai fost salvaţi, Federica Moghertini, şefa diplomaţiei europene, a lansat membrilor UE un apel la mobilizare. Azi se întâlnesc în Luxemburg miniştrii europeni ai Afaceilor Externe pentru a dezbate măsurile urgente ce se impun. Sâmbătă noaptea, aşa cum deja s-a anunţat, în Mediterana s-a produs o tragedie căreia i-au căzut victime sute de migranţi. Săptămâna trecută, alţi 450 de migranţi au fost victimele unei tragedii similare. Dacă cifrele referitoare la victimele ultimei tragedii de sâmbătă noaptea se vor confirma, această catastrofă este considerată de oficiali italieni şi ai Naţiunilor Unite drept cea mai gravă înregistrată vreodată în Mediterana. De la începutul acestui an, numărul morţilor în împrejurări similare a ajuns la 1.500. Este timpul, a subliniat Mogherini, ca Uniunea Europeană să ia măsuri pentru a face faţă acestor tragedii.”Câtă vreme statele de origine (a migranţilor) şi cele de tranzit nu iau măsuri pentru evitarea traversărilor disperate, a reacţionat Comisia Europeană, oamenii vor continua să-şi pună viaţa în pericol, iar rolul nostru este de a lucra cu ţările terţe”.

Preşedintele François Hollande a reacţionat deja, duminică dimineaţă. El a subliniat într-o emisiune difuzată de Canal+ că se impun măsuri suplimentare pentru a veni în ajutorul migranţilor în Mediterana. El a sugerat sporirea numărului navelor de salvare, al survolurilor efectuate de mai multe avioane şi declanşarea unei lupte aprige împotriva traficanţilor de persoane. Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a pledat pentru „o adevărată politică a UE în domeniul migraţiei”. Multiplicarea dramelor în Mediterana a determinat diverse organizaţii internaţionale, înainte de toate autorităţile italiene, să critice operaţiunea europeană TRITON de control la frontiere, care a înlocuit anul trecut operaţiunea „Mare Nostrum”, lansată în 2013, suspendată pe motivul că era prea costisitoare şi că încuraja aventurarea în Mediterana a unui număr mai mare de migranţi. Nu, nu a fost o măsură bună, a declarat Aydan Ozoguz, adjunctul ministrului german pentru problemele Migraţiei, Refugiaţilor şi ale Integrării. În condiţiile haosului instalat în Libia, fluxul migranţilor îmbarcaţi de pe coastele acestei ţări a crescut considerabil. Zilnic, între 500 şi 1.000 de persoane sunt recuperate de gărzile de coasta italiene sau de nave comerciale în trecere prin Mediterana. Numai într-o săptămâna au fost astfel recuperaţi 11.000 de migranţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS