11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE a inițiat consultări privind inițiativa României de creare a unei Curți Internaționale pentru combaterea terorismului

MAE a inițiat consultări privind inițiativa României de creare a unei Curți Internaționale pentru combaterea terorismului

(Foto: 7est.ro)
(Foto: 7est.ro)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat astăzi consultări la nivel de experți juridici, cu reprezentanți din ministerele de externe din Olanda și Spania, cu privire la inițiativa României de creare a unei Curți Internaționale privind combaterea și judecarea crimei de terorism, informează Agerpres.ro citând un comunicat al ministerului. Potrivit acestuia, inițiativa a fost supusă spre reflecție de către ministrul Bogdan Aurescu în cadrul Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene (UE) din 9 februarie. „Discuțiile care au avut loc astăzi, la nivel de experți, demarează un proces amplu de consultări destinat elaborării unui concept detaliat privind înființarea și funcționarea unei viitoare Curți Internaționale pentru crima de terorism. În acest proces de reflecție se dorește implicarea cât mai multor state, din diverse regiuni ale lumii, având în vedere interesul crescut al comunității internaționale pentru prevenirea și combaterea cât mai energică a fenomenului terorist”, anunță MAE.

Consultările la nivel de experți români, olandezi și spanioli survin dialogului politic recent al ministrului Bogdan Aurescu cu omologii olandez și spaniol pe tema prevenirii și combaterii fenomenului terorist, inclusiv prin crearea unui for jurisdicțional în acest scop. Subiectul a figurat pe agenda convorbirilor cu ministrul afacerilor externe al Olandei, Bert Koenders, în contextul vizitei acestuia la București, la finalul lunii martie, dar și pe agenda discuțiilor bilaterale cu omologul spaniol în marja reuniunilor recente la nivelul UE și a Conferinței ministeriale a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică, care a avut loc la Barcelona în urmă cu trei zile.

Totodată, inițiativa a fost discutată cu omologul tunisian cu prilejul participării ministrului Aurescu la marșul internațional de solidaritate împotriva terorismului de la Tunis, din 29 martie, cu ministrul iordanian de externe în marja Conferinței ministeriale de la Barcelona, dar și cu alți omologi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS