12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateHillary Clinton a intrat în cursa pentru Casă Albă

Hillary Clinton a intrat în cursa pentru Casă Albă

Hillary Clinton şi-a anunţat duminică oficial candidatura la obţinerea învestiturii de candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din 2016. Toate sondajele din acest moment o dau favorită în obţinerea sprijinului Partidului Democrat (60% din intenţiile de vot în cadrul partidului). Organizaţia „Ready For Hillary” o sprijină de mai bine de doi ani în acest demers, strângând deja fonduri pentru campanie ce au ajuns la 15 milioane de dolari. 4 milioane de simpatizanţi s-au declarat gata să sprijine campania să prezidenţială.

După un preşedinte de culoare, îşi vor alege americanii o femeie să-i conducă? O întrebare des întâlnită în comentariile corespondenţilor de presă – nu doar de la New York şi Washington – o ipoteză care nu mai poate fi exclusă, fiind vorba de Hillary Clinton. Fosta prima doamnă (1993-2001) şi fosta Secretar de Stat în administraţia Obama (2009-2013) a validat de fapt ceea ce toate semnalele indicau de mai multe luni. Experţi politici americani spun că încă din 2008, imediat după înfrângerea (pentru învestitura Partidului Democrat în favoarea lui Obama) Hillary Clinton a început pregătirile pentru scrutinul din 2016. Deşi iniţial refuzase propunerea lui Obama de a fi Secretar de Stat în administraţia sa,  Clinton a acceptat funcţia numai la treia propunere, gândind că de pe poziţia de şef al diplomaţiei americane îşi va putea îmbogăţi experienţă în domeniul relaţiilor internaţionale. Şi aşa a fost. Cele mai recente sondaje de opinie o consideră favorită în cursa pentru obţinerea învestiturii Partidului Democrat. Preocupante pentru Republicani sunt sondajele ce o dau posibilă câştigătoare inclusiv a alegerilor prezidenţiale din 2016. Încă de sâmbătă, preşedintele Barack Obama – deşi aflat în Panama, la summitul Americilor – a făcut o declaraţie de puternică susţinere a lui Clinton, urmărită cu interes şi mult comentată inclusiv la posturile europene de televiziune. „Hillary Clinton va fi o excelentă preşedintă a Americii…Ea a fost o formidabilă candidată la preşedinţie în 2008. A fost un Secretar de Stat excepţional. Este prietena mea”, a subliniat pe un ton ferm preşedintele Obama. Analiştii americani consideră susţinerea lui Barack Obama ca „foarte importantă”, „esenţială”, dat fiind că, astfel, Clinton va avea sprijinul minorităţilor care l-au adus la Casă Albă pe actualul preşedinte.

Panică în rândul Republicanilor

Duminică seara, cu vădită intenţie de a scurt-circuita anunţul lui Clinton, candidaţi deja anunţaţi din partea Pardiului Republican au ieşit în public şi, fără îndoială, la atac pentru câştigarea cursei către Casa Albă. A reţinut atenţia guvernatorul de Florida, Jeb Bush, fiul şi fratele celor doi foşti preşedinţi Bush care, într-o apariţie televizată anunţă că „se va bate pentru îmbunătăţirea vieţii clasei de mijloc”. Activi au devenit senatorul republican de Kentucky Rând Paul, senatorul de Texas Ted Cruz şi senatorul de Florida Marco Rubio. Hillary Clinton devine de acum încolo ţintă atacurilor „nemiloase” ale Republicanilor, fiind deja cunoscut faptul că cel puţin zece candidaţi Republicani se vor angaja în lupta pentru preşedinţia SUA. Şi aceştia dispun de suficiente mijloace pentru a o ataca cu spoturi din cele mai dure. Este deja cunoscută tema unuia dintre atacuri ce ar putea-o costa multe voturi: imprudenţa comisă în perioada în care a deţinut funcţia de Secretar de Stat, de a folosi un server electronic privat pentru corespondenţa sa de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS