17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Astăzi se marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Lalelele roșii au fost alese drept simbol internațional al luptei împotriva bolii Parkinson (Foto: hdwallpaper.ro)
Lalelele roșii au fost alese drept simbol internațional al luptei împotriva bolii Parkinson (Foto: hdwallpaper.ro)

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson se marchează în fiecare an la data de 11 aprilie, aceasta fiind ziua de naștere a celui care a descris pentru prima dată afecțiunea, medicul James Parkinson, scriu jurnaliștii de la Agerpres.ro.

Inițiată de asociația “European Parkinson’s Disease Association”, ziua a fost marcată inițial doar în Europa, însă din anul 1997 manifestările s-au extins și pe celelalte continente. Obiectivul marcării în fiecare an a acestei zile este acela de a creşte nivelul de informare cu privire la boala Parkinson și la impactul acesteia asupra celui suferind, dar și asupra familiei și societății.

Lalelele roșii au fost alese drept simbol internațional, acesta fiind adoptat de toate organizațiile ce luptă cu boala Parkinson.

Deși nu există tratament pentru vindecarea bolii Parkinson, ea poate fi ținută sub control. Pacienți în stadii avansate de boală devin din ce în ce mai mult dependenți de ajutorul și susținerea semenilor, iar o mai bună informare va reduce stigma asociată bolii, va crește înțelegerea și sprijinul comunității și va conduce la creșterea calității vieții pentru cei afectați, potrivit site-lui dedicat zilei.

Despre maladia Parkinson

Boala Parkinson este una dintre afecțiunile cu implicații pe absolut toate nivelurile: fizic, psihic și emoțional, dar și social și economic. Maladia este cea mai răspândită boală neurodegenerativă, după Alzheimer. Este important ca pacientul să recunoască primele simptome și să se adreseze medicului în vederea stabilirii precoce a diagnosticului. În prezent, diagnosticarea este de cele mai multe ori întârziată, din cauza lipsei de informare a populației, care nu cunoaște sau ignoră primele simptome, boala ajungând să fie confirmată uneori în stadii avansate.

La nivel mondial, boala afectează aproximativ 6,3 milioane de oameni. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de oameni sunt afectați de boala Parkinson. Cele mai multe cazuri apar după vârsta de 60 de ani, dar se estimează că una din zece persoane este diagnosticată înainte de a împlini vârsta de 50 de ani. Totuși, această boală poate afecta și persoane mai tinere, sub 40 de ani.

În România, ediția din 2015 a Zilei mondiale de luptă împotriva maladiei Parkinson este marcată prin campania de informare și educare „Grădina cu speranțe”, organizată de Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson în parteneriat cu Societatea Română de Neurologie. Această acțiune este anunțată prin realizarea unui covor de 15 mii de lalele, amplasat în centrul istoric al Bucureștiului.

Medicul și farmacistul englez James Parkinson (1755-1824) a descris, în 1817, semnele unei boli, care, de atunci, poartă numele de boala Parkinson. Astăzi, se știe că boala Parkinson nu este o paralizie spastică, așa cum s-a crezut inițial. Boala Parkinson este o tulburare degenerativă a sistemului nervos central, ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor, a reducerii nivelului de dopamină. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS