6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTVA scade la 9% pentru toate produsele alimentare

TVA scade la 9% pentru toate produsele alimentare

De la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică TVA scade la 9% (Foto: www.emigrantul.eu)
De la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică TVA scade la 9% (Foto: www.emigrantul.eu)

Premierul Victor Ponta a anunțat, ieri, scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, începând de la 1 iunie anul acesta.
„În urma discuțiilor pe care le-am avut și cu Ministerul de Finanțe, evident la presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Națională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, și astăzi (ieri – n.r.) vom aproba ordonanța de urgență prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agroalimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Și toate băuturile nealcoolice“, a spus Ponta, la începutul ședinței de guvern.
Premierul a adăugat că, „pentru a păstra o coerență“, s-a decis ieri-dimineață ca TVA de 9% să se aplice și pentru toate serviciile de alimentație publică.
„Adică nu cumperi carnea cu 9% și, când o vinzi la restaurant, o vinzi cu 24%, că nu are un sens!“, a explicat premierul.
Ponta a mai spus că reducerea TVA la alimente e o măsură de care era mare nevoie. „E o măsură pe care o vor resimți în special cei cu venituri mici“, a adăugat șeful guvernului.

Va crește consumul populației

Primul efect al reducerii TVA la 9% pentru produsele agroalimentare de la 1 iunie va fi o creștere a consumului populației, apreciază Cristian Pârvan, secretar general în cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
„Există anumite elemente care ar trebui discutate referitor la modul în care a fost construit bugetul. Una peste alta, salariile au crescut, deci firmele au transferat o parte din această facilitate în salarii și s-a mărit puterea de cumpărare. Primul efect notabil pe care îl așteptăm este ca, prin creșterea puterii de cumpărare al reducerii TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, fie să ducă la o creștere a consumului populației și prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt în domeniu să aibă motive să investească și să aibă o producție suficientă calitativă și cantitativă, iar pe de altă parte temerea și criticile cum că toată această reducere s-ar duce în profitul întreprinderilor e nejustificată“, a afirmat, ieri, la un post privat de televiziune, Cristian Pârvan.
Reprezentantul AOAR a adăugat că, pe o piață superconcurențială cum este cea din România, nivelul prețurilor va scădea diferențiat în funcție de tipul produselor alimentare.
„Piața agroalimentară e superconcurențială, iar asta va face să nu se poată menține prețurile la nivelul actual și scăderea la 9% se va vedea diferențiat în funcție de tipul de produse în preț. O asemenea măsură pe segmentul de lapte și produse lactate era justificată pentru faptul că de la 1 aprilie 2015 s-a înlăturat sistemul cotelor de lapte la nivel european. Produsele din lapte vor suferi o competiție acerbă la nivelul pieței românești sau al producătorilor români la concurență cu producătorii din Ungaria, Polonia și alte țări. ANAF-ul n-a mai comunicat din luna noiembrie 2014 cum stă cu rambursările de TVA și suntem în aprilie 2015. E posibil ca aceste plusuri raportate triumfalist de ANAF să fie, de fapt, generate de nerambursarea de TVA către firme, așa cum este regula, în maximum 45 de zile“, a explicat Cristian Pârvan.

Se limitează evaziunea fiscală și scad prețurile în piață

Și Romalimenta susține necesitatea reducerii TVA la alimente, acest fapt producând efectele mult mai puternice comparativ cu reducerea generală a taxei de la 24 la 20%, se arată într-un comunicat al federației, transmis, ieri, AGERPRES. Reducerea TVA la alimente va duce, conform reprezentanților Romalimenta, la limitarea evaziunii fiscale, cu „un puternic impact atât asupra populației, cât și a mediului economic“.
„Reducerea TVA la alimente va duce la creșterea reală a consumului, cu efect pozitiv în nivelul de trai și în starea de sănătate a populației, la o concurență echitabilă pentru toți jucătorii de pe piață, la creșterea producției interne agroalimentare și la scăderea prețurilor în piața albă, paradoxal, sub cele din piața subterană“, apreciază reprezentanții Romalimenta.
Ascensiunea producției alimentare autohtone înseamnă atât o balanță comercială pozitivă, cât și mărirea debușeului pentru materiile prime agricole, agricultura având o importanță capitală, economică și socială, într-o țară în care aproape jumătate din populație trăiește în mediul rural.
„Încasările la bugetul de stat nu vor avea de suferit ci, din contră, materializarea efectelor de mai sus va duce la creșterea lor, cu posibilitatea realocării spre sectoare vitale și, mai ales, a extinderii necesarei relaxări fiscale. Industria alimentară susține argumentat utilitatea și urgența reducerii nivelului TVA la alimente și garantează că efectele benefice ale măsurii vor fi resimțite în scurt timp, în numeroase planuri“, spun reprezentanții Romalimenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS