17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE: Recomandări pentru călătoriile în străinătate

MAE: Recomandări pentru călătoriile în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a creat Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, punând la dispoziţie informaţii actualizate într-o manieră rapidă şi accesibilă, prin intermediul personalului specializat care operează în sistem de Call Center unic.
Puteţi transmite solicitările de natură consulară 24 ore/7 zile la adresa de e-mail a centrului [email protected]

Ministerul Afacerilor Externe reiterează cetăţenilor români recomandările de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei„Călătoreşte în siguranţă” – care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa”.

MAE recomandă:
– Încheiaţi o asigurare medicală de călătorie înainte de efectuarea deplasării!
– Procuraţi-vă din timp Cardul european de asigurări sociale de sănătate!
– Asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului European, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului mai facil la anumite servicii medicale.
– Fiecare cetăţean român este direct responsabil pentru plata eventualelor îngrijiri medicale.
– În cazul în care călătoriţi împreună cu un copil minor, încheiaţi şi pentru acesta, o asigurare medicală de călătorie!
– Dacă urmaţi un tratament medicamentos, luaţi cu dumneavoastră reţeta prescrisă de medic!
– Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare de medicamente pentru uzul personal!
– Dacă vă deplasaţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele şi cantităţile de lichide pe care le puteţi lua în bagajul de mână!
– În cazul  în  care  călătoriţi  cu  o  avionul,  informaţi-vă  în  legătură  cu  numărul  şi  dimensiunea bagajelor de mână acceptate de compania aeriană!
– Nu lăsaţi la cală obiecte valoroase (telefoane mobile, acte, documente importante, bijuterii, obiecte fragile, aparate de fotografiat/filmat etc.) şi aveţi permanent grijă de bagajele dumneavoastră!
– Dacă vă deplasaţi cu animale de companie, vă recomandăm să vă informaţi asupra condiţiilor şi documentelor de călătorie necesare pentru acestea!
– Atunci când plecaţi la drum cu autoturismul, vă recomandăm să faceţi opriri pentru odihnă.
– Este  recomandabil  să  folosiţi  numai  parcările  cu  plată  supravegheate  pentru  staţionarea autoturismelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS