16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea Constituţională judecă azi sesizările în cazul Şova

Curtea Constituţională judecă azi sesizările în cazul Şova

Curtea Constituţională judecă azi sesizările înaintate de preşedintele Klaus Iohannis, PNL şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în urma deciziei Senatului de a respinge solicitarea DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova, deşi majoritatea senatorilor prezenţi au votat „pentru”, potrivit Mediafax.

Cele trei sesizări au fost înaintate instanţei constituţionale după ce senatorii au respins, în 25 martie, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. Senatul nu a încuviinţat, atunci, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat articolul 24, alineatul 4 din Legea nr 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului „cu votul secret al majorităşii membrilor săi”, deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului „se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră”. Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu declara la momentul respectiv că plenul Senatului s-a raportat la statut, precizând că acest lucru s-a menţionat de două ori în plen şi „nu a existat niciun comentariu”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS