10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtena a trimis la Bruxelles o nouă listă a reformelor pe care intenţionează să le facă în lunile viitoare

Atena a trimis la Bruxelles o nouă listă a reformelor pe care intenţionează să le facă în lunile viitoare

Presat de nevoia de a obţine cât mai repede posibil finanţare europeană pentru a-şi plăti datorii ale căror scadenţe sunt în următoarele zile, guvernul elen a trimis miercuri la Bruxelles o nouă listă , mai completă şi mai detaliată a reformelor pe care plănuieşte le pună în aplicare în perioada imediat următoare.

Tsipras promite un efort concentrat îndeosebi asupra măsurilor fiscale

În ciuda eforturilor evidente ale guvernului Tsipras de a furniza un document mai precis, însoţit de cifre convingătoare, propunerile sale, dezvăluite miercuri de „The Financial Times”, includ lansarea unei acţiuni care ar putea aduce anul acesta la buget între 4,6 şi 6,1 miliarde de euro. După cum se vede, guvernul elen se concentrează îndeosebi asupra creşterii veniturilor din taxe şi impozite. Lupta împotriva evaziunii fiscale, în special prin „exploatarea” listelor de evazionişti, ar putea aduce anul acesta între 725 şi 875 milioane de euro, iar anul viitor chiar 1 miliard de euro.În urmă combaterii contrabandei cu ţigări şi alcool, guvernul ar putea obţine 250 până la 400 milioane euro. Lupta împotriva fraudelor la TVA şi a economiei gri ar putea aduce în acest an mai bine de 1 miliard de euro. Este avută în vedere îmbunătăţirea colectării impozitelor asupra veniturilor şi arieratelor fiscale ce păgubesc statul cu 75 miliarde de euro anual. Un impozit pe jocurile în linie, o prelevare de 20% asupra publicităţii televizate, recum şi o majorare a taxelor asupra produselor de lux ar putea aduce la buget câteva sute de milioane suplimentare.

Ce reclamă europenii ?

Din totdeauna, la negocierile purtate cu guvernul Tsipras, europenii au cerut reformarea sistemului de pensii, o flexibilizare a pieţei muncii şi o armonizare a taxei TVA în insulele greceşti, care în prezent beneficiază de numeroase derogări şi reduceri de taxe. Rămânând, însă, credincios promisiunii din campania electorală de a pune capăt politicilor de austeritate şi de a găsi o soluţie la criza umanitară, documentul guvernului grec prevede, în continuare, spre nemulţumirea creditorilor europeni, revenirea la cea de a 13 -a indemnizaţie anuală pentru pensionarii cu pensii extrem de mici, ceea ce va costa statul elen 600 milioane de euro anual. În privinţa pieţei muncii, reforma în aceste domeniu înseamnă , în accepţiunea Atenei, lupta împotriva lucrului la negru, restabilirea convenţiilor colective şi majorarea progresivă a salariului minim. Experţi de la Bruxelles sunt foarte pesimişti astfel de măsuri şi reforme vor fi acceptate de Eurogrup, de Comisia Europeană, de Consiliul European, de ceilalţi membri ai UE care respectă tratatele europene semnate la aderarea la Uniune.

Ce concesii face guvernul grec

Documentul trimis la Bruxelles conţine totuşi unele concesii ale guvernului elen faţă de creditori. Astfel, toate contractele de privatizare vor fi onorate şi procedurile în desfăşurare vor fi duse la bun sfârşit. Vânzările respective ar urmă aducă anul acesta la bugetul de stat 1,5miliarde de euro. În total, aceste anasambluri de măsuri va permite anul acesta o creştere economică de 1,4% şi un excedent primar între 3,1 şi 3,9% din PIB. Un obiectiv ambiţios, ce depăşeşte cifra iniţială de doar 3%. Surse din Bruxelles au aflat însă nici această listă de reforme, însoţită de cifre ce dau speranţe încă din acest an Grecia ar putea evita ieşirea din incapacitatea de plată, nu-i mulţumeşte pe toţi membrii Eurogrupului (miniştrii de Finanţe ai ţărilor zonei euro), mai exact pe principalii creditori ai Greciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS