7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ Gorj vrea să înfiinţeze 30 de clase de învăţământ profesional

ISJ Gorj vrea să înfiinţeze 30 de clase de învăţământ profesional

Ion Işfan va fi numit în funcţie săptămâna viitoare (Foto: Eugen Măruţă)
Ion Işfan va fi numit în funcţie săptămâna viitoare (Foto: Eugen Măruţă)

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va începe în perioada următoare o campanie de informare în unităţile şcolare din judeţ şi în afara acestora pentru promovarea învăţământului profesional. Atât directorii de unităţi de învăţământ, cât şi profesorii vor contacta părinţii elevilor din ciclul gimnazial pentru a populariza clasele unde copiii vor putea să înveţe o meserie şi vor avea, ulterior, posibilitatea de a continua studiile liceale şi finaliza ciclul respectiv prin examenul de bacalaureat. Dacă, anul trecut, părinţii şi, mai ales, elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a au privit cu reticenţă reînfiinţarea învăţământului profesional, anul acesta interesul este mult mai mare. Unul dintre motive se referă la faptul că piaţa muncii este mult mai generoasă cu tinerii care sunt calificaţi într-o meserie. De altfel, 80% din oferta locurilor de muncă vizează absolvenţi de studii medii şi de meserii, cei cu studii superioare găsindu-şi cu greu un loc de muncă.

Meseria va deveni de bază

Potrivit lui Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, absolvenţii de liceu vor avea cu 50% mai multe şanse de angajare dacă sunt specializaţi şi într-o meserie căutată pe piaţa muncii din judeţ, din ţară şi chiar din străinătate. Obiectivul ISJ este de a înfiinţa cu zece clase mai mult decât anul acesta la învăţământul profesional: „Este obiectivul nostru să înfiinţăm din toamnă 30 de clase la învăţământul profesional. Este vorba de un total de peste o mie de elevi. Ne gândim că, dacă fiecare promoţie va avea o mie de meseriaşi sau măcar jumătate să devină buni meseriaşi, ne vom atinge scopul. Sunt multe meserii care se caută şi nu există forţă de muncă specializată. În domeniul construcţiilor, în diferite industrii, în servicii. Asta se cere pe piaţa muncii şi vrem să ne pliem cumva pe ceea ce se cere. Stăm periodic de vorbă şi cu marii agenți economici şi vedem ce caută. Sunt părinţi care nu văd cu ochi buni faptul că elevul e înscris la învăţământul profesional, dar el poate continua studiile şi finaliza liceul fără probleme. Avantajul va fi însă al celor care vor învăța o meserie, căci vor avea şanse mult mai mari la angajare, indiferent ce fac mai departe cu studiile. Mulţi au absolvit şi câte două facultăţi şi acum îşi dau seama că le prindea bine o meserie. Vom face campanii în toate şcolile, şi în rândul părinţilor, şi în toate mediile, să popularizăm învăţământul profesional“, a declarat Ion Işfan, care săptămâna viitoare va fi instalat în funcţie, după ce a câştigat concursul pe post organizat de Ministerul Educaţiei.

Vor găzdui trei concursuri naţionale

Șefii ISJ Gorj se pregătesc să găzduiască în perioada următoare trei concursuri şi olimpiade naţionale. Este vorba faza naţională dedicată disciplinelor economice, o competiţie a liceelor pedagogice şi faza naţională la handbal licee, care va fi găzduită de Liceul cu Program Sportiv. De asemenea, din judeţul Gorj, 130 de copii sunt calificaţi la concursurile naţionale, la diferite discipline.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS