Acasă Actualitate Culturile și speciile de animale pentru care fermierii vor primi sprijin suplimentar

Culturile și speciile de animale pentru care fermierii vor primi sprijin suplimentar

-

Guvernul a stabilit astăzi, printr-o Hotărâre, sectoarele, culturile și speciile de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020.

Sprijinul cuplat este o plata directă care se acordă fermierilor pentru unele sectoare, culturi și specii de animale afectate de anumite dificultăți și care sunt considerate importante pentru România, din motive economice, sociale și de mediu. Sprijinul cuplat este o schemă de plată acordată prin Politica Agricolă Comună 2015-2020. Pentru  culturile din sectorul vegetal, stabilite prin actul normativ adoptat astăzi, sprijinul cuplat este o formă suplimentară de susținere financiară din fonduri europene, care se adaugă celorlalte scheme de plăți directe, respectiv: schema de plată unică  pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și plata pentru tinerii fermieri, după caz.

Schema de sprijin cuplat va fi finanțată din Fondul European de Garantare Agricolă.

Plafonul alocat și cuantumul pe unitatea de măsură se vor stabili ulterior adoptării acestui act normativ, tot prin hotărâre a Guvernului, după aprobarea de către Comisia Europeană, la finele lunii aprilie, a plafoanelor pentru schemele de sprijin și după centralizarea cerințelor unice de plată.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a notificat Comisiei Europene, la data de 30 iulie 2014, introducerea schemei de sprijin cuplat în sectoarele vegetal și zootehnic, pentru perioada 2015-2020, după consultarea asociațiilor profesionale din domeniul agricol și zootehnic.

Prin actul normativ se stabilesc culturile din sectorul vegetal pentru care se acordă sprijin cuplat, după cum urmează:

 1. a) soia;
 2. b) lucernă;
 3. c) mazăre boabe pentru industrializare;
 4. d) fasole boabe pentru industrializare;
 5. e) cânepă pentru ulei și fibre;
 6. f) orez;
 7. g) sămânță de cartof;
 8. h) hamei;
 9. i) sfeclă de zahăr;
 10. j) tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
 11. k) castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;
 12. l) legume cultivate în sere: tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
 13. m) legume cultivate în solarii: tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
 14. n) prune pentru industrializare;
 15. o) mere pentru industrializare;
 16. p) cireșe și vișine pentru industrializare;
 17. q) caise și zarzăre pentru industrializare
 18. r) cartof timpuriu pentru industrializare,

De asemenea, actul normativ stabilește pentru sectorul  zootehnic, acordarea de sprijin cuplat fermierilor crescători de animale din următoarele specii:

 1. a) bovine;
 2. b) ovine;
 3. c) caprine;
 4. d) viermi de mătase.

La specia bovine se acordă sprijin cuplat pentru următoarele categorii:

 1. a) bivoliţe de lapte;
 2. b) taurine din rase de carne şi metişii acestora: vaci și tauri din rase de carne, tineret mascul şi/sau femel din rase de carne, vaci metise cu rase de carne și  tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne;
 3. c) vaci de lapte
Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.