Peste 100 de senatori și deputați din Parlamentul de la București și-au lăsat miercuri costumul acasă pentru a purta tricouri cu mesajul „Basarabia e România – 27 martie 1918”. Inițiativa vine pe cale parlamentară din partea grupului „Prietenii Unirii”, care reunește senatori și deputați din toate partidele politice.
Plenul celor două Camere ale Legislativului s-a umplut de tricouri bleumarin pe care scria cu galben binecunoscutul mesaj, vizibil în ultimii ani în toate mediile, de la graffiti la manifestări stradale și dezbateri academice – ,,Basarabia e România – 27 martie 1918”, slogan promovat de societatea civilă, prin Platforma Unionistă Acțiunea 2012.
Parlamentarii au recurs la acest gest pentru a marca împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, când Sfatul Țării, organ al Republicii Democratice Moldovenești, decidea cu majoritate de voturi: „În puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama ei România”.
Grupul „Prietenii Unirii” s-a constituit pe 10 februarie la propunerea Platformei Unioniste Acțiunea 2012, iar membrii și-au asumat ca pe cale legislativă, de lobby, de reprezentare, prin acțiuni de imagine și prin intermediere a dialogului cu celelalte instituții, să implementeze proiecte concrete pentru unirea României cu Republica Moldova.
Sărbătoarea unirii Basarabiei cu României va fi marcată și stradal. Vineri, 27 martie, ora 18:00, în Piața Universității din București, la statui, va fi reconstituită din sute de oameni o imensă hartă a României reunite cu Basarabia.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.