5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLideri politici şi presa din Germania i-au făcut lui Tsipras o primire rezervată la Berlin

Lideri politici şi presa din Germania i-au făcut lui Tsipras o primire rezervată la Berlin

Presa germană şi unii lideri politici din coaliţia guvernamentală germană au avut în ultimele zile reacţii cu tentă negativă – marcate de neîncredere în voinţa acestuia de a respecta angajamentele luate – ce au alterat ambianţa în care urma aibă loc vizita lui Tsipras la Berlin, la invitaţia personală a Angelei Merkel. Cancelarul german a dorit discute în detaliu cu premierul grec o lista complectă a reformelor pe care guvernul sau intenţionează le aplice în perioada următoare, condiţie obligatorie pentru a primi cât mai rapid un ajutor financiar european care prevină intrarea Greciei în incapacitate de plata.

Corespondentul la Berlin al agenţiei Reuters, citat de cotidianul „Les Echos”, relatează , în ultimele zile, Angela Merkel, dar şi Alexis Tsipras au încercat confere un oarecare optimism vizitei premierului elen la Berlin, la invitaţia personală a cancelaruli.

Mini-summitul european de joia trecută de la Bruxelles, prilej cu care lideri europeni din ţările zonei euro, în primul rând Angela Merkel şi François Hollande, i-au spus clar, vreme de mai multe ore, situaţia extrem de tensionată în relaţiile Greciei cu partenerii europeni din ultimele săptămâni nu mai poate continua şi trebuie ştie nu va vedea nici un ban european cât timp nu prezintă o lista clară şi completă de reforme în Grecia şi, mai ales, nu începe aplicarea lor, s-a finalizat cu noi angajamente ale guvernului elen. În termen de zece zile, Tsipras urmează prezinte lista cu reformele pe care le va pune în aplicare în perioada imediat următoare, după ce va fi aprobată şi de parlamentul grec până la finele lunii aprilie. Un angajament important al lui Tsipras a fost şi cel referitor la încetarea modului agresiv, mai ales din partea ministrului grec de Finanţe, Varoufakis, de a discuta cu partenerii europeni problemele legate de situaţia în care se află Grecia, în pragul incapacităţii de plata, dar în aşteptarea ajutorului european. Din surse foarte bine informate de la Bruxelles, corespondenţii ziarului „Les Echos” au aflat , la finele discuţiilor din noaptea de joi spre vineri de la Bruxelles, între Grecia şi partenerii europeni au fost puse în cele din urmă bazele unei detensionări a relaţiilor lor şi ale unei viitoare cooperări pentru salvarea de la faliment financiar a Greciei. Pe acest fond ar fi urmat aibă loc întâlnirea de la Berlin dintre Merkel şi premierul Tsipras. Lucrurile nu au stat chiar aşa. Potrivit corespondentului agenţiei Reuters, responsabili politici germani au afişat un oarecare scepticism în privinţa intenţiilor premierului grec. Presa germană a contribuit şi ea, duminică la alterarea ambianţei în care urma aibă loc vizita premierului elen la Berlin. Tsipras era categorisit de „Welt am Sonntag” drept „o persoană în afară legii”, iar Merkel drept „şerifulcare face ordine în zona euro. Mai conciliantă,  Merkel sublinia după mini-summitul de la Bruxelles , la Berlin, va avea timp suficient discute cu premierul Tsipras în detaliu planul de reforme pe care acesta intenţionează le opereze în perioada imediat următoare, fără a avea intenţia facă din această întâlnire un moment cheie în confruntarea dintre Atena şi creditorii săi internaţionali . Alexis Tsipras a declaratşi el – ziarului elen „Kathimerini” discuţiile cu cancelar nu vor avea loc „sub presiune„.

Lideri politici germani aşteaptă totuşi noi angajamente din partea lui Tsipras
Atât Merkel cât şi Alexis Tsipras au declarat la întâlnirea lor de la Berlin nu vor divulga lista nouă de reforme la care se angajează guvernul grec, dar unii lideri ai coaliţiei guvernamentale germane au cerut insistent acest lucru. „Aştept de la premierul Tsipras prezinte această lista cu prilejul discuţiilor pe care le va avea cu dna Cancelar…Doresc ştiu o dată pentru totdeauna dacă Grecia este gata sau nu se reformeze”, a declarat Thomas Oppermann, liderul grupului social-democrat din Bundestag. Nu se va întâmpla nimic în Grecia dacă nu va exista o totală transparenţă în ce priveşte voinţa de a se reforma, a mai spus Oppermann. Markus Soeder, ministrul conservator de Finanţe al Landului Bavaria, a declarat presei „ar fi un lucru foarte bun dacă Tsipras o va putea convinge pe Merkel. Până acum Grecia a tot făcut promisiuni dar nu le-a respectat”.
Faptul Atena solicită Germaniei despăgubiri de război a alimentat şi mai mult tensiunea dintre cele două ţări. „Bild am Sonntag”a publicat duminică un reportaj cuprinzând declaraţii ale unor supravieţuitori ai masacrului comis de nazişti în 1944 în satul grec Distomo, soldat cu 218 morţi , dar şi un sondaj de opinie potrivit căruia 71% dintre germani se opun plătirii unor despăgubiri Greciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS