24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasador rus: Toate ţările participante la sistemul antirachetă al NATO vor fi ţinte ale Rusiei

Ambasador rus: Toate ţările participante la sistemul antirachetă al NATO vor fi ţinte ale Rusiei

(Foto: ziuaveche.ro)
(Foto: ziuaveche.ro)

Ambasadorul rus în Danemarca, Mihail Vanin, a avertizat că Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice, scriu jurnaliştii de la Mediafax.ro. Oficialul rus a precizat că navele militare daneze riscă să fie atacate dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă. „Dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va însemna că navele militare daneze vor fi ţinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important să se ştie acest lucru”, a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, într-un interviu acordat publicaţiei Jyllands-Posten. „Nu cred că danezii înţeleg foarte bine situaţia. Participarea la sistemul antirachetă va fi în detrimentul relaţiilor dintre ţările noastre. Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice ruse”, a adăugat Vanin.

Danemarca a acceptat, în august 2014, să participe cu cel puţin o fregată la sistemul antirachetă NATO din Europa, care va include elemente terestre, staţionate în România şi Polonia, şi instalaţii navale.

Reacţii în Europa

Reacţiile nu au întârziat să apară în urma acestor declaraţii. „Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depăşit limita”, a reacţionat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.

La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că sistemul antirachetă este pur defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia. „Sistemul antirachetă este pur defensiv, aşa cum este definit de Carta Naţiunilor Unite, şi nu are nimic de-a face cu Rusia”, a scris aseară, pe Twitter, ministrul de Externe. „Este inadmisibilă ameninţarea de a folosi forţa împotriva unui stat membru NATO”, a mai scris Aurescu, exprimându-şi „deplina solidaritate cu Danemarca, aliat al României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat că România nu este de acord cu declaraţia ambasadorului rus la Copenhaga. „Ministrul de Externe a luat o poziţie pe această declaraţie a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu o asemenea declaraţie şi încă o dată precizez şi eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv, care vizează apărarea antirachetă a ţărilor NATO”, a spus Duşa.

Reacţia Statelor Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii se declară de partea Danemarcei şi condamnă declaraţiile făcute de ambasadorul Rusiei privind participarea la sistemul antirachetă, a afirmat reprezentantul american în Copenhaga, Ruffus Gifford. „Statele Unite sunt alături de Danemarca în condamnarea declaraţiilor făcute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmaţii nu inspiră încredere şi nu contribuie la pace şi stabilitate”, a reacţionat Gifford, într-un mesaj transmis prin Twitter.

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertiza în urmă cu două săptămâni, că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). Tratatul, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat că sistemul de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul INF. Statele Unite şi NATO au explicat de mai multe ori că sistemele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS