21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtacatorii de la Muzeul Bardo din Tunis ar fi avut arme provenite din România

Atacatorii de la Muzeul Bardo din Tunis ar fi avut arme provenite din România

(Foto: abcnews.com)
(Foto: abcnews.com)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că Departamentul pentru Controlul Exporturilor-ANCEX va efectua rapid procedura de trasabilitate, în cazul în care autorităţile tunisiene pun la dispoziţia părţii române datele de identificare ale armelor folosite în atacul din Tunis, soldat cu 23 de morţi şi 50 de răniţi, informează Mediafax.ro. Această precizare vine din partea MAE după ce un site italian a scris că autorii atacului ar fi avut mitraliere provenite din România.

„Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile tunisiene pentru a verifica acurateţea informaţiilor vehiculate în presă, preluate de pe site-ul italian 2duerighe.com. Autoritatea română de control în domeniul exporturilor şi importurilor de produse strategice – ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, în cazul în care autorităţile tunisiene pun la dispoziţia părţii române datele de identificare ale armelor respective”, a anunţat Ministerul de Externe.

MAE reafirmă faptul că România respectă „cu stricteţe cele mai înalte standarde de control al exporturilor şi importurilor de produse militare, autoritatea naţională de control în domeniu aprobând licenţele de export numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente confirmate şi de autorităţile competente din ţările de destinaţie”.

MAE, prin Autoritatea română de resort – ANCEX, analizează „cu deosebită atenţie cererile de licenţă de export către destinaţii sensibile şi către destinaţii cu acumulări destabilizatoare de arme, respingând orice solicitare de licenţă de export care prezintă cel mai mic risc de deturnare a respectivelor produse către grupări teroriste”. Totodată, MAE reafirmă angajamentul României de a combate terorismul transnaţional şi fenomenele extremiste violente.

Cei cinci autori ai atacului terorist comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunis aveau mitraliere de tip Kalaşnikov AK-47 provenind din România, afirmă surse citate de site-ul italian 2duerighe.it. Potrivit autorităţilor tunisiene, cinci terorişti islamişti înarmaţi cu arme automate şi cu centuri explozive au participat la atacul armat comis miercuri în Muzeul Bardo din Tunis, soldat cu 23 de morţi şi 50 de răniţi, în principal turişti europeni. Premierul Tunisiei, Habib Essid, a declarat, potrivit Corriere della Sera, că doi dintre autorii atacului terorist – Yassine Laabidi şi Jabeur Khachnaoui – au murit în schimburile de focuri cu forţele de ordine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS