5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTunisia: 19 persoane au murit în urma unui atac la Muzeul Bardo din Tunis

Tunisia: 19 persoane au murit în urma unui atac la Muzeul Bardo din Tunis

38 de persoane au fost rănite în timpul atacului comis la Muzeul Bardo din Tunis (Foto: theguardian.com)
38 de persoane au fost rănite în timpul atacului comis la Muzeul Bardo din Tunis (Foto: theguardian.com)

Nouăsprezece persoane, între care 17 turiști străini, au fost ucise astăzi într-un atac comis la Muzeul Bardo din capitala Tunisiei, informează Agerpres.ro. Anunţul a fost făcut de premierul tunisian Habib Essid, citat de agențiile internaționale de presă. „Sunt 19 morți, dintre care 17 turiști de naționalități poloneză, italiană, germană și spaniolă”, a declarat Essid. Cele două victime tunisiene sunt un polițist și un civil. Alți 22 de turiști și doi tunisieni au fost răniți, a precizat șeful guvernului tunisian.

Turiștii au fost atacați în timp ce părăseau autocarul care îi adusese la Muzeul Bardo din Tunis, instituţie care adăpostește unele dintre cele mai impresionante artefacte și mozaicuri datând din perioada Romei și Greciei antice. Două ore mai târziu, forțele de securitate tunisiene au lansat o operațiune în care au eliminat doi atacatori, alți doi sau trei scăpând și fiind dați în urmărire, potrivit televiziunii naționale tunisiene, citată de DPA. Poliția tunisiană nu a anunțat deocamdată cine sunt autorii atacului.

Ministrul sănătății din Tunisia, Said Aidi, a indicat că 38 de persoane au fost rănite, în special cetățeni francezi, sud-africani, polonezi, italieni și japonezi. Un reprezentant al Ministerului de Externe italian a precizat că doi cetățeni italieni au fost răniți în atac, iar purtătorul de cuvânt al diplomației de la Varșovia a postat pe contul său de Twitter mesajul că „până în prezent” trei polonezi au fost răniți în incidentul de la Tunis.

Mai multe grupări islamiste au apărut în Tunisia în ultimii ani, iar autoritățile estimează la circa 3.000 numărul tunisienilor care au plecat în Irak și Siria pentru a lupta alături de jihadiști, ceea ce a sporit temerile că aceștia ar putea comite atentate la revenirea în țară.

Atacul de astăzi din centrul capitalei tunisiene este cel mai grav din Tunisia în care sunt implicați cetățeni străini după atentatul sinucigaș cu bombă comis în 2002 de rețeaua teroristă Al-Qaida asupra unei sinagogi de pe insula Djerba și soldat cu 21 de morți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS