16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsrael: Netanyahu - dat ca victorios în alegerile legislative

Israel: Netanyahu – dat ca victorios în alegerile legislative

Benjamin Netanyahu a revendicat marţi seară victoria în alegerile legislative, putând astfel să obţină cel de-al treilea mandat consecutiv (al patrulea datând din perioada 1996-1999).

Partidul Likud condus de Netanyahu a devansat net Uniunea sionistă de centru-stânga condus de Isaac Herzog, dat iniţial ca favorit în alegerile legislative de marţi din Israel. Cifrele preliminare apărute în presa israeliană de miercuri dimineaţă creditau Likud cu 23,73 % din voturi, în timp ce lista formaţiunii de centru-stânga a lui Isaac Herzog cu doar 19,06%. Este remarcată participarea masivă a israelienilor la scrutin – de 72%, cu mult deasupra participării la scrutinul legislativ precedent, din 2013. Conform acestor rezultate, Likud obţine 30 locuri din cele 120 cât are Knessetul, faţă de 24 cât revin Uniunii sioniste. Aşa încât, analiştii politici locali nu au nici un dubiu cine va fi viitorul prim ministru al Israelului.

O mâna întinsă extremei drepte

Mulţumit de rezultate, Netanyahu a anunţat deja începerea unor discuţii cu liderii partidelor extremei drepte şi ai formaţiunilor religioase în vederea realizării „fără întârziere” a unei coaliţii guvernamentale. De altfel, nu puţine voturi a obţinut Netanyahu tocmai de la aceste formaţiuni politice graţie discursurilor sale electorale din ultimele zile ale campaniei electorale în care îşi lua angajamentul „ferm” de a se opune creării unui stat palestinian. Extrema dreapta pare să nu fi întârziat cu un răspuns pozitiv la mâna întinsă de Likud. Naftali Benett, liderul formaţiunii Căminul evreiesc, un partid ultranaţionalist, l-a anunţat telefonic pe Netanyahu că acceptă începerea rapidă a negocierilor în vederea formării coaliţiei. Dar, atitudinea pe care o va avea partidul centrist Kulanu, creditat cu circa 10 locuri în Knesset, va avea rolul cheie în conturarea coaliţiei guvernamentale şi desemnarea premierului. Liderul acestei formaţiuni politice, Moshe Kahlon, desprins de fapt tot din Likud, este curtat foarte intens de Netanyahu, promiţându-i portofoliul Finanţelor într-un viitor guvern.

Partidele arabe -pentru prima oară în istorie pe poziţia a treia în viitorul Knesset

Cifrele de miercuri dimineaţă situau lista partidelor arabe drept al treilea învingător în alegerile legislative, pentru prima oară în istoria Israelului, urmând să deţină 12 sau 13 locuri în Knesset. Însuşi Netanyahu a contribuit la acest rezultat, prin discursurile sale din campania electorală în care se opunea creării unui stat palestinian, dar mai ales prin promisiunea iniţierii unei vaste mobilizări a arabilor israelieni care, oficial, reprezintă 20% din populaţie. Analişti locali, corespondenţi de presă nu exclud posibilitatea -riscantă totuşi – ca aceştia să se alăture partidului de centru-stânga al lui Herzog, care în campania electorală s-a pronunţat în favoarea coexistenţei Israelului cu un stat palestinian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS