13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate24 Martie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

24 Martie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei (sau Ziua Mondială TBC), marcată la 24 martie, evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.

În România, în fiecare zi, 3 persoane mor din cauza tuberculozei în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală. Suntem încă țara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi înregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticați cu tuberculoză este din România. Mai grav decât aceste statistici este faptul că pacienți care ar putea fi vindecați într-o perioada relativ scurtă de timp devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente. Cauzele sunt multe: de la sub-diagnosticare sau diagnosticare târzie din cauza lipsei metodelor rapide, la lipsa medicamentelor necesare și aderența redusă a pacienților la tratament.
Nu este ușor să iei medicamente 6 luni de zile, în fiecare zi. Cu atât mai greu este să le iei minimum doi ani, dacă forma de tuberculoză este rezistentă la aproape toate medicamentele existente. Efectele adverse îl pot dărâma și pe cel mai puternic om, cu atât mai mult pe unul deja slăbit din cauza bolii. Drumurile zilnice la dispensar, pentru administrarea tratamentului, noua rutina care schimbă vechea ordine casa-serviciu, teama de stigmatizare, de izolare în comunitate, frica “să nu se afle”, toate acestea îl pot face pe pacient să abandoneze tratamentul. De aceea tuberculoza nu trebuie să fie doar problema pacientului, micul sau secret pe care-l ascunde între pereții casei. Este problema întregii comunități, fie ea un cătun de munte sau o țară întreagă!
Până la urmă, atunci când este voință, rămâne de rezolvat problema banilor. Costurile pentru eradicarea tuberculozei sunt foarte mari, și nu doar în România. Pe termen lung însă, fondurile alocate luptei împotriva TB reprezintă o investiție pe care trebuie să o facem. Dacă vrem ca în 2050 să nu mai existe tuberculoză în țara noastră, trebuie să facem ceva acum!
Fundația Romanian Angel Appeal salută recenta adoptare, de către Guvernul României, a Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015 – 2020 și consideră că aceasta reprezintă un pas important pe care România îl face în lupta cu tuberculoza. Dar la fel de important este și ca bugetul de 1,571 miliarde de lei, alocat strategiei, să nu rămână doar pe hârtie ci să se traducă în acțiuni concrete.
De aceea Fundația Romanian Angel Appeal consideră că organizațiile neguvernamentale care promovează cauza persoanelor afectate de tuberculoză au astăzi o misiune clară: să transmită un mesaj puternic către toți cei care au pârghiile necesare și pot să acționeze pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică: Guvernul și Parlamentul.
Le putem trimite scrisori prin care să-i convingem  să participe la Reuniunea Interministerială de la Riga pe tema Tuberculozei în Europa, dar mai ales în Europa de Est. Putem să semnăm petiția prin care le cerem să își asume și să ia măsuri concrete în lupta împotriva tuberculozei. Putem să trimitem mesaje către membrii Parlamentului, prin care să le cerem să semneze Declarația de la Barcelona și să se alăture Grupului Parlamentar Global pentru Tuberculoză.

Tuberculoza nu alege! Nu are preferințe de gen, rasa, statut social sau educație. Nu are pașaport, nu necesită viză. Călătorește liber. De aceea contează, pentru fiecare dintre noi, faptul că:

În 2013 au fost diagnosticate 9 milioane de cazuri noi de tuberculoza în toată lumea. Dintre acestea, 3,3 milioane ies cumva din sfera de acțiune a sistemelor de sănătate.
Aproximativ 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an de tuberculoză, în întreaga lume.
Se estimează că aproape 2 miliarde de oameni au infecție TB latentă (însemnând 1 din 3 oameni de pe glob).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS