22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRadu Mazăre află astăzi dacă va fi arestat preventiv

Radu Mazăre află astăzi dacă va fi arestat preventiv

Radu Mazăre va ajunge astăzi în faţă judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiei. Procurorii anticorupţie au cerut arestarea să preventivă pentru 30 de zile, scriu jurnaliştii de la stirileprotv.ro.

Primarul Constanţei a fost reţinut luni seară de procurorii DNA, care îl acuză că a luat mită 9 milioane de euro. Anchetatorii susţin că banii proveneau de la reprezentanţii unor societăţi pe care i-a ajutat să obţină fie autorizaţii, fie câştigarea unor licitaţii.Luni, când a ajuns la audierile de la DNA, Radu Mazăre a venit cu bagajele pregătite, pentru „beciul domnesc”, aşa cum i-a spus arestului poliţiei.

Întrebat de ce anume este acuzat de procurori, acesta a spus că are „două contracte, trei contracte la televiziune unde eu nu mai sunt acţionar.”

Contractele de care vorbeşte Radu Mazăre sunt – de fapt – fictive, susţin procurorii anticorupţie. În schimbul lor, în perioada 2006-2009, primarul ar fi aprobat construcţia a două mall-uri în Constanţa, pentru care ar fi primit mită 2 milioane de euro.

Beneficiarii i-ar fi dat banii primarului  sub formă unor contracte de publicitate, încheiate cu două firme: una deţinută de el, iar cealaltă de partenerul sau de afaceri, Sorin Strutinsky. Anchetatorii spun că Mazăre ar fi băgat banii în propriul sau buzunar, fără să facă însă niciun fel de reclamă. Cea mai mare suma de bani – peste 7 milioane de euro – ar fi primit-o că mită în perioada 2008-2014. Mazăre este acuzat că pentru aceşti bani ar fi ajutat o firma să câştige licitaţia pentru serviciul de salubrizare a oraşului Constanţa. Contractul era încheiat cu Primăria, pe o perioada de 25 de ani, pentru suma de aproximativ 335 milioane de euro. Mită ar fi fost primită la fel că şi în primul caz, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive, încheiate cu aceleaşi două firme.
În total, prejudiciul se ridică la aproximativ 26 de milioane de euro, susţin procurorii – banii care ar fi fost încasaţi necuvenit de firma care a câştigat licitaţia. Radu Mazăre este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi alte două infracţiuni de conflict de interese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS