Participă la loteria bonurilor fiscale!

Cereți bon fiscal pentru orice marfă cumpărată și păstrați-l pentru loteria care se va organiza lunar. Magazinele trebuie să afișeze TelVerde la care să sunați în cazul în care vânzătorul refuză să vă dea bon fiscal. (Foto: Ramona Olaru)
Autori


Loteria Română va organiza a doua zi de Paște prima extragere a bonurilor fiscale câștigătoare. Tot ce trebuie să faceți este să păstrați bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie – 28 martie. Dacă dețineți bonul din ziua extrasă și cu suma care a ieșit la loterie, atunci ANAF vă dă un premiu în bani.

Statul încurajează persoanele să ceară bon fiscal pentru absolut orice bun achiziționat sau pentru orice serviciu prestat. În acest sens, pentru stimularea cumpărătorilor se organizează Loteria bonurilor fiscale, în urma căreia se vor desemna câștigătorii unor premii care adunate, pe țară, ajung la un milion de lei. Prima extragere de anul acesta va avea loc în aprilie. Persoanele fizice trebuie să păstreze bonurile fiscale pe care le primesc de la comercianți și să urmărească extragerea loteriei.

Se extrage suma de pe bon, care poate fi de maximum trei cifre

OG nr. 10/2015 privind organizarea loteriei bonurilor fiscale prevede la articolul 2 modalitatea prin care se vor alege bonurile fiscale câștigătoare. Loteria Română extrage mai întâi suma de pe bon, care poate fi între 1 și 999 inclusiv, apoi se extrage data în care a fost emis bonul respectiv, astfel: „(1) Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar şi constă în extragerea aleatorie de numere, astfel: a) un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9; şi b) un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale“.

Dacă o persoană fizică deține bonul fiscal din ziua extrasă şi cu suma care a ieşit la loterie, atunci acel document este câștigător. De exemplu, dacă Loteria Română extrage ziua de 12 a lunii ca fiind câștigătoare și suma de 125 de lei, atunci toate bonurile emise în ziua de 12 a lunii anterioare organizării loteriei și care au trecute pe ele suma de 125 de lei sau de 125,3 lei sunt câștigătoare. Suma câștigului este invers proporțională cu numărul bonurilor câștigătoare. Deci, cu cât sunt mai multe bonuri care întrunesc condițiile extrase la loterie, cu atât vor fi mai mici premiile, și invers.

Prima extragere va fi pe 13 aprilie

Loteria bonurilor fiscale se organizează pentru prima dată pe 13 aprilie, a doua zi de Paște. Sunt luate în calcul bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie – 28 martie 2015.

Premiul pus în joc de către Ministerul Finanțelor Publice este de un milion de lei, care se împarte câștigătorilor, potrivit ordinului președintelui ANAF nr. 106/2015, în funcție de numărul de bonuri câștigătoare.

„În vederea determinării valorii câştigătoare pentru un bon fiscal, după centralizarea situaţiei bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, se împarte fondul lunar de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, iar suma astfel obţinută se rotunjeşte la leu în favoarea câştigătorului“, se arată în ordonanța care arată cum se procedează în cazul loteriei bonurilor fiscale. Dacă nu vor fi câștigători într-o lună, atunci fondul de premiere se reportează pentru luna următoare.


După prima extragere planificată pe 13 aprilie, loteria bonurilor va urma un calendar bine stabilit prin actele normative publicate. La extragerile lunare participă bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii. Extragerile următoare se vor realiza în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară.

Când plătește ANAF premiile

După organizarea loteriei bonurilor fiscale, ANAF publică pe site bonurile fiscale câștigătoare pentru o perioadă de 30 de zile. Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, iar, dacă un câștigător nu s-a prezentat la ANAF cu bonul fiscal în intervalul precizat, atunci nu mai are dreptul de a revendica premiul. Câștigătorul (persoană fizică) merge cu bonul fiscal care are suma extrasă la loterie din data extrasă la tragerea respectivă și îl depune în original la cea mai apropiată unitate ANAF, unde oamenii Fiscului îl analizează să vadă dacă respectă condițiile OG nr. 28/1999 cu modificările ulterioare privind casele de marcat fiscale.

Plata câştigurilor se face de către Ministerul Finanţelor Publice, „în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor“, se arată în OG nr. 10/2015.

Ce trebuie să conțină bonurile ca să participe la Loterie

În primul rând, bonurile trebuie să fie fiscale. Bonurile nefiscale emise de case de marcat care nu au fost înregistrare la Fisc nu sunt valabile. Acele bonuri evită legea, iar veniturile înregistrate de deținătorii casei de marcat nefiscale sunt făcute „la negru“, deci nefiscalizate. Bonul fiscal trebuie să fie din ziua extrasă la loterie și să aibă suma extrasă trecută, inclusiv subdiviziuni ale leului. Dar, atenție! Dacă ați luat bon fiscal pe firmă și are trecut pe el codul de identificare fiscală (CUI-ul) al cumpărătorului, atunci nu poate participa la loteria bonurilor, pentru că documentul justificativ trebuie să se afle în evidența contabilă a unei firme, nicidecum nu poate fi deținut de o persoană fizică. De pe bon trebuie să poată fi citite toate elementele (unde a fost emis, la ce dată, la ce oră, de către ce firmă), conform cu OG nr. 28/1999 modificată recent. Pentru orice eventualitate, câștigătorii care depun bonurile la Fisc pentru validare și ridicarea premiului ar fi bine să își facă o copie xerox a bonului, înainte să îl depună la ANAF în original. Oricum, dacă solicitați ANAF o dovadă că ați depus bonul câștigător, reprezentanții Fiscului sunt obligați să vă emită o copie a bonului pe care să scrie „conform cu originalul“.

Poți să pleci cu marfa dacă nu primești bon fiscal

Comercianții sunt obligați să afișeze o pagină în format A4 cu îndemnul Ministerului de Finanțe către cumpărători: „Dacă nu primiți bon fiscal, aveți obligația să îl cereți“. Pe hârtie trebuie să fie și un număr de TelVerde unde să sunați, în cazul în care nu primiți bon fiscal. De asemenea, legiuitorul a decis că, dacă o unitate refuză emiterea de bonuri fiscale, atunci cumpărătorul poate pleca acasă cu produsul respectiv fără să îl plătească. OG 28 a fost modificată, astfel că neemiterea bonului fiscal atrage după sine suspendarea activității firmei pe o perioadă de trei luni.

În timp ce tot mai mulți comercianți emit mai multe bonuri fiscale în ultima perioadă, unele firme se tem de abuzuri din partea cumpărătorilor, în sensul că ar putea să plece cu marfa înainte să achite, motivând că nu li s-a dat bon.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 17 martie 2015

Actualitate

» Procurorul Adrian Glugă candidează pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
» Grevă a piloţilor şi inginerilor de zbor germani
» Mititelu: Am fost audiat la DNA în legătură cu faptele care au avut loc ulterior excluderii clubului Universitatea Craiova
» Fostul ministru Cristian David, în arest la domiciliu, decizia poate fi contestată
» Procurorul craiovean Adrian Glugă candidează la şefia DIICOT
» Poroșenko: Am convenit cu Iohannis să facem tot ce putem pentru reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova
» Eclipsa de Soare va afecta reţeaua electrică din Europa
» Comisia juridică va vota miercuri cererea de arestare a lui Dan Șova
» Informare meteorologică de precipitaţii mixte, ninsoare şi vânt în aproape toată ţara
» Guvernul introduce acciză pe ţigările electronice
» Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în România
» Iohannis: România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina
» Numărul naşterilor şi al deceselor a crescut în ianuarie 2015

Publireportaj

» Game complete, transport gratuit şi preţuri indecent de mici la noul magazin Arabesque din Craiova
» Investiţii pe toate planurile în oraşul Rovinari

Local

» Campania “Copilărie fără delincvenţă” în Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: 50 de oameni protestează în faţa Exploatării Miniere Berbeşti

Dolj

» Iustin Covei, trimis șase ani în pușcărie
» Se poate și fără asociații de proprietari?
» Speranţă pentru Loredana! La 38 de ani, o mamă luptă să învingă cancerul
» Caz triplu de abandon canin: Cum s-a plimbat Lupache de la Ciupercă la Breasta și înapoi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cardul de sănătate devine obligatoriu
» Ambulatoriu nou la Rovinari
» Expoziție aniversară Gazeta de Sud, la Biblioteca Județeană
» S-a semnat contractul pentru proiectul “Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova”
» Dolj: S-a ales cu dosar penal pentru furt din locuinţă
» Elevii doljeni în vizită la Judecătoria Craiova
» UPDATE Iustin Covei, condamnat definitiv la şase ani de închisoare
» Dolj: Arestat pentru că a condus beat, fără permis şi a accidentat o femeie
» Dolj: Acţiuni pentru protejarea “aurului verde”
» Craiova: Spectacolul-lectură “Aniversarea bunicului”, la TNC
» A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2015

Gorj

» Situaţie tensionată la CEO: Zeci de ortaci s-au blocat în subteran la Mina Tehomir
» Comuna Alimpeşti şi banii europeni investiţi pentru oameni
» CNADNR face demersuri pentru rezilierea contractului cu Romstrade pentru Transalpina
» Dosarul fostului sindicalist Fluerătoru, în pronunţare
» Gorj: Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice la Crasna, Bîlteni şi Novaci
» Gorj: De la contabilitate la salubritate
» Gorj: Seminar integrat antidrog la UCB Târgu Jiu
» Gorj: Târg de grădinărit sub deviza “Primăvara Oraşului”

Mehedinţi

» Proiectile neexplodate, găsite într-o pădure din Mehedinţi

Sport

» Alb-albaştrii au încântat în meciul de la Ploieşti
» „Viperele“ nu renunță la play-off
» AC Milan și-ar putea deschide școală în Oltenia
» Prințesele războinice au ridicat publicul craiovean în picioare
» Fotbal – Programe, clasamente, rezultate

Educatie

» Ion Işfan rămâne şeful ISJ Gorj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top