16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSurpriză: Angela Merkel l-a invitat pe Alexis Tsipras la Berlin

Surpriză: Angela Merkel l-a invitat pe Alexis Tsipras la Berlin

Anunţul privind apropiată deplasare a premierului grec în Germania este interpretat de analişti din capitalele ambelor ţări o intenţie a celor doi lideri politici de a calma tensiunea înregistrată în ultimele săptămâni în relaţiile dintre ţările lor, ca urmare a disputelor legate de refuzul Greciei de a mai accepta politica de austeritate, precum şi de modalitatea de rambursare a datoriei sale faţă de creditorii internaţionali.

Premierul grec Alexis Tsipras a acceptat invitaţia ce i-a fost adresată de Angela Merkel de a face o deplasare la Berlin, luni, 23 martie. Este prima vizită a lui Tsipras în Germania de la venirea sa la putere în urma ultimelor alegeri legislative şi, aşa cum au remarcat imediat corespondenţii de presă din ambele capitale, ea intervine în contextul unor aprige tensiuni diplomatice între cele două ţări. În mod firesc, deplasarea la Berlin a lui Tsipras şi, mai ales la invitaţia personală a dnei Merkel, poate fi interpretată fiind o dovadă a voinţei celor doi oameni politici de a găsi o cale de calmare a a schimbului de replici dure înregistrat în ultimele săptămâni legat de disputele Atenei cu partenerii europeni, îndeosebi cu Germania, privind obţinerea în continuare de ajutor pentru a evita un iminent colaps financiar. Grecia, aşa cum se ştie, nu mai acceptă măsurile severe de austeritate care au însoţit în ultimii ani ajutorul financiar primit de la FMI, BCE şi partenerii săi din zona euro, în timp ce aceştia din urmă, în frunte cu Berlinul, sunt reticenţi faţă de o renunţare la presiuni asupra politicilor economice şi financiare ale Greciei. Tensiunile în relaţia cu Berlinul au crescut şi mai mult după ce membri ai guvernului elen au redeschis sensibilă problema a reparaţiilor de război pe care Germania le-ar datora Greciei. De asemenea, mulţi dintre membrii guvernului, inclusiv premierul Tsipras, au acuzat în mod repetat Germania şi personal pe ministrul de Finanţe Wolfganbg Schauble pentru atitudinea extrem de dură împotriva Greciei în cadrul dezbaterilor cu partenerii europeni.

Tsipras: Oricare vor fi obstacolele pe care le vom întâmpina, noi nu vom mai reveni la politică de austeritate

Într-un interviu acordat luni ziarului grec „Ethnos”, însuşi Alexis Tsipras a atacat- fără a da nume concrete – „forţele care preferă înfruntarea” pentru a impune în continuare Greciei austeritatea şi a bloca aplicarea acordului din 20 februarie cu miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro (Eurogrupul) vizând continuarea ajutorului financiar destinat Greciei. „Oricare vor fi obstacolele cu care ne vom confrunta în cursul negocierilor, a subliniat Tsipras, noi nu vom mai reveni la politica de austeritate”. Întrebat dacă există un „plan B” în cazul în care Grecia nu va reuşi obţină ajutorul financiar al partenerilor, premierul elen a afirmat nu este nevoie de un astfel de plan, fiind încrezător problemele vor fi soluţionate până la sfârşitul acestei săptămâni, la nivel politic, cu prilejul summitului european programat aibă loc în zilele de 19-20 martie, la Bruxelles.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS