11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA cere arestarea lui Dan Şova în dosarul CE Rovinari şi Turceni

DNA cere arestarea lui Dan Şova în dosarul CE Rovinari şi Turceni

Dan Şova este dorit după gratii de procurorii DNA (Foto: Eugen Măruţă)
Dan Şova este dorit după gratii de procurorii DNA (Foto: Eugen Măruţă)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat vineri reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova în dosarul contractelor de asistenţă juridică încheiate cu fostele complexuri energetice de la Rovinari şi Turceni. Referatul în care este solicitată reţinerea şi arestarea senatorului Dan Şova, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, a fost transmis procurorului general al României, în vederea sesizării Senatului, pentru a se pune în discuţie ridicarea imunităţii parlamentarului. Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că la dosar ar fi fost depuse acte care să îl favorizeze pe Dan Şova, însă acestea ar fi de fapt false. Potrivit anchetatorilor, din actele de urmărire penală a rezultat că în perioada 2007-2009, suspectul Dan-Coman Șova a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între CE Rovinari și CE Turceni, pe de o parte și SCA „Șova și Asociații“, pe de altă parte. De asemenea, conform DNA, a rezultat faptul că suspectul Șova Dan-Coman, în calitate de „avocat coordonator“, mențiune trecută expres în toate contractele, a participat la mai multe discuții legate de obiectul respectivelor documente. Şova s-ar fi deplasat la sediul CE Rovinari și CE Turceni și la alte instituții, contribuind efectiv la încheierea acestor contracte și acte adiționale, efectuând în plus și activitate de consultanță juridică în temeiul acestor contracte și acte adiționale.

Au apărut documente noi

Totodată, pe 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei 11 procese-verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații“. Documentele sunt neștampilate, însă semnate indescifrabil de suspectul Dan-Coman Șova și de alte două persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziții și audieri. Procurorii au stabilit că în legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedatate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova. Acest lucru a fost făcut pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexurile energetice Rovinari și Turceni.

A obstrucţionat ancheta

În urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 de hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. „Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Dan-Coman Șova, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general. Plăsmuirea conținuturilor celor 11 procese-verbale de către Șova Dan-Coman constituie în sine o activitate infracțională prin care s-a încercat inducerea și acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate. De asemenea, a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziția suspectului Șova Dan-Coman, s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe e-mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexuri energetice. Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală. Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, precum și șase volume, cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ciurel şi Cristea, urmăriţi penal alături de Şova

Senatorul Dan Şova s-a arătat rezervat la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a evitat să comenteze cererea procurorilor privind reţinerea şi arestarea preventivă. „Au primit nişte documente, sunt nişte chestiuni procedurale interne“, a spus vineri Dan Şova, care acum se află la mâna colegilor săi din parlament. De precizat că dosarul „Şova“ îi vizează şi pe foştii şefi ai Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, respectiv pe ex-directorul Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea. Direcţia Naţională Anticorupţie l-a pus sub urmărire penală pe Laurenţiu Ciurel, actual manager al Complexului Energetic Oltenia, pentru comiterea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată. Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari se ridică la aproximativ 84 de milioane de lei. Dan Laurenţiu Ciurel este acuzat că, în calitate de director la Direcţia Investiţii (la data de 21 martie 2007) şi apoi în calitatea de director general şi ordonator de credite al CE Rovinari, a încheiat cu SCA Şova şi Asociaţii mai multe contracte de asistenţă juridică, depăşindu-şi atribuţiile şi prejudiciind compania de stat. Şi fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a încheiat cu firma de avocatură Şova şi Asociaţii un contract de asistenţă juridică. Cristea este urmărit penal pentru cinci fapte de abuz în serviciu. Prejudiciul a fost estimat la peste 71 de milioane de lei. De amintit că Dan Şova, în calitate de reprezentant legal al SCA Şova şi Asociaţii, este suspectat de trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Conform anchetatorilor, suma totală reprezentând foloase necuvenite pentru SCA „Şova şi Asociaţii“, din contracte de asistenţă juridică încheiate cu CE Rovinari şi CE Turceni, este de 3.455.754 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS