10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazanciuc: Bunurile confiscate pot fi valorificate anticipat

Cazanciuc: Bunurile confiscate pot fi valorificate anticipat

Bunurile confiscate în faza de urmărire penală pot fi valorificate anticipat, iar dacă, în urma deciziei instanţei, se dovedeşte că persoanele judecate sunt nevinovate, acestea primesc banii proveniţi din valorificarea bunurilor, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Prezent la bilanţul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ministrul Robert Cazanciuc le-a transmis procurorilor că zona de interes pentru perioada următoare trebuie să fie recuperarea prejudiciilor produse prin comiterea de infracţiuni, potrivit Mediafax.

Ministrul a menţionat că, în momentul de faţă, în România există o bază legislativă, iar procurorii au la dispoziţie şi instrumentele prin care să impună nu numai sancţionarea penală a persoanei vinovate, ci şi recuperarea prejudiciilor. Acesta a arătat că, încă din 2012, există cadrul normativ pentru valorificarea anticipată a bunurilor confiscate şi că neutilizarea acestei proceduri va duce la pierderea unor sume importante de bani, mai ales că unele bunuri, între care şi autoturismele, se ieftinesc odată cu trecerea timpului.

„Legea vă permite să vindeţi chiar la momentul sechestrării, banii fiind depuşi într-un cont. Dacă persoana este nevinovată, primeşte banii înapoi, dar statul nu mai cheltuieşte sume importante cu depozitarea şi deţinerea acestor bunuri”, a spus Cazanciuc.

Noua agenţie pentru recuperarea prejudiciilor va pune bazele unui registru unitar al tuturor bunurilor provenite din infracţiuni, registru în care vor fi colectate date de la Poliţie, parchete, instanţe şi ANAF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS