12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate20 asistenţi ai europarlamentarilor Frontului Naţional din Franţa vor fi anchetaţi pentru fraudă

20 asistenţi ai europarlamentarilor Frontului Naţional din Franţa vor fi anchetaţi pentru fraudă

Luni, chiar în prima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, preşedintele acestei instituţii, Martin Schulz, şi toată presa franceză, începând cu „Le Monde”, au anunţat că 20 de asistenţi ai europarlamentarilor Frontului Naţional (FN), partid de extremă dreapta, xenofob şi anti-european, sunt vizaţi de o anchetă pentru fraudă, ce va fi efectuată de Oficiul european de lupta anti-fraudă(OLAF). Instanţele europene îi acuză pe asistenţii respectivi că nu au lucrat niciodată în problemele europene alături de eurodeputaţii FN, deşi figurează pe statele de plata şi primesc remuneraţii ca toţi asistenţii angajaţi de membrii PE. Fiecare dintre ei costă comunitatea europeană 10.535 de euro lunar. În total, numai în această legislatura, prejudiciul se ridică la peste 7.500.000 de euro. Martin Schultz a sesizat OLAF, în baza informaţiilor conform cărora, în realitate, 19 din cei 20 asistenţi ar funcţiona la sediul FN din Nanterre şi nu la birourile eurodeputaţilor partidului lui Marine Le Pen din Bruxelles şi Strasbourg. Preşedintele PE, informează „Le Monde”, a cerut de asemenea ministrului francez de Justiţie, Christiane Taubira, şi Parchetului naţional financiar să se sesizeze din oficiu în acest dosar.
„Le Monde” publică detalii referitoare la posturile ocupate fictiv de unii asistenţi ai celor 24 europarlamentari din partea Frontului Naţional. Cinci dintre ei sunt pe statul de plata la biroul dnei Marine Le Pen şi trei la biroul lui Jean-Marie Le Pen. Marine Le Pen a reacţionat imediat, afirmând că măsură luată împotriva asistenţilor europarlamentarilor FN este de fapt dictată de premierul francez Manuel Valls, foarte activ în aceste zile în campania pentru apropiatele alegeri departamentale, îndeosebi în mobilizarea alegătorilor împotriva candidaţilor FN. Marine Le Pen a anunţat că se va adresa justiţiei, acuzându-l pe premier de „denunţ calomnios”.

Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS