16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM sesizează Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile lui Băsescu despre terenurile din Nana

CSM sesizează Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile lui Băsescu despre terenurile din Nana

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizează Inspecția Judiciară în urma apelului public al conducerii Ministerului Public față de declarațiile fostului președinte Traian Băsescu referitoare la dosarul care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate și arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, județul Călărași.
”Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate și validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost președinte al României pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul și credibilitatea justiției. În acest context, conducerea Ministerului Public solicită Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței Justiției, potrivit art. 1 și 30 din Legea nr.317/2004, să își îndeplinească obligația legală de a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

Fostul președinte Traian Băsescu a scris sâmbătă pe Facebook că nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire a pământurilor de la Nana să fi existat ilegalități, însă a susținut că fiica sa a cumpărat cu bună-credință terenul din comună.

„Nu exclud posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalități. Asta va constata justiția, iar cei care au încălcat legea vor răspunde. Sper ca astfel de investigații să se facă în toată țara, începând spre exemplu cu județele Vrancea și Timiș”,a precizat Traian Băsescu. „Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună-credință. Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deținut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nicio investigație?”, a arătat fostul președinte.
Potrivit lui Băsescu, cele 127 de familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010 suportă consecințele unor acțiuni „politice” îndreptate împotriva sa și și-a exprimat părerea de rău față de acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS